Kaj boste potrebovali za pripravo, vam pove že ime jedi ...
Italijanska kulinarika je z razlogom ena najbolj priljubljenih na svetu. Tako enostavna in lahkotna, pa vendar – tako okusna. Poudarek je kakopak na testeninah in nekatere najbolj znane italijanske 'pašte' smo že davno posvojili tudi Slovenci: klasični paradižnikovi špageti po napolitansko, carbonara, testenine z bolonjsko omako, pasta alla Norma pa še kaj.
A morda malo po krivici spregledana italijanska jed med Slovenci so testenine, ki so precej preprostejše za pripravo od nekaterih zgoraj omenjenih, osnova zanje sta namreč le dve preprosti sestavini. Vendar pa zato niso nič manj slastne!
Morda vas zanima tudi:
- Italijanske picerije osvojile svet, z njimi ustvarjajo pravo bogastvo
- V slovenski srednji šoli kuhajo z mojstri iz tujine
Govorimo o testeninah cacio e pepe. Kaj boste potrebovali za pripravo, vam pove že ime samo: cacio je sir, pepe pa poper. Sledili smo receptu, objavljenemu na spletni strani najbolj priljubljenega proizvajalca italijanskih testenin, Barilla.
Sestavine
- 160 g špagetov
- 100 g srednje zrelega sira pecorino romano
- 20 g ekstra deviškega oljčnega olja
- črni poper
Priprava
Špagete skuhajte v veliko rahlo osoljenega kropa. Medtem v skledi zmešajte nariban srednje zrel pekorino z zvrhano žličko črnega popra in dvema žlicama ekstra deviškega oljčnega olja. V skledo dodajte zajemalko vode, v kateri se kuhajo testenine, da se sir stopi v kremasto mešanico. Ko so testenine kuhane 'al dente', kar pomeni, da so še rahlo trde, jih odcedite in prihranite nekaj vode, v kateri so se kuhale. Testenine dobro premešajte z omako v skledi in postrezite s črnim poprom po vrhu.
@luke_magro_ Cacio e Pepe🇮🇹👌(Save for later 😘) This classic Italian pasta dish is a must try👍 it's so simple and very quick but the tastes just incredible😍 Ingredients : 300g Pecorino Romano 3 tbs Black Pepper 300g Tonnarelli or Spaghetti Couple of spoons of Pasta Water #cacioepepe #cacioepepepasta #italianpasta #italianfood #italianrecipe #pastarecipe ♬ original sound - Luke Magro
Rimska specialiteta
Testenine cacio e pepe so značilne za italijansko deželo Lacij, katere prestolnica je Rim. Tudi če se jih torej naučite dobro pripravljati doma, boste povsem novo dimenzijo te jedi doživeli, če se odpravite v glavno mesto Italije.
A bodite pozorni na tako imenovane turistične pasti: turisti z vsega sveta namreč zatrjujejo, da so najboljše testenine cacio e pepe jedli tudi v restavracijah, ki stavijo predvsem na lokacijo, ne pa tudi kakovost. Takšna je denimo restavracija Tonnarello v znani četrti Trastevere, kjer turisti v vrsti čakajo na mizo tudi več kot pol ure, ali Osteria da Fortunata.
@zhakipovaaaa “Famous” tonnarello locanda in trastevere, Rome italy 🥴 dont got there, save your money and time #trastevere #tonnarello #pasta #italy #italia #rome #roma #overrated ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
Gneča namreč ni zagotovilo, da vam bodo testenine na tej lokaciji spremenile življenje: nasprotno, najboljši cacio e pepe v Rimu smo jedli v mirni restavraciji La Taverneta 29 sredi Trastevera, ki je še niso dosegli vplivneži ali horde ameriških turistov.