Uredništvo | 6. 10. 2024, 07:00

Sezona kostanjev je tu: to so trije recepti, ki vas bodo navdušili

Profimedia

Nekaj predlogov za jedi, s katerimi ne morete zgrešiti, razveselili pa se jih bodo tudi vaši dragi.

Jesen je tu in po mestu že diši po pečenih kostanjih. Toda če imate radi to jesensko poslastico, ni treba, da se omejite le na kupljene škrniclje – iz kostanjev lahko pripravite marsikateri okusen obrok. Tu je nekaj predlogov za jedi, s katerimi ne morete zgrešiti, razveselili pa se jih bodo tudi vaši dragi.

Kostanjev pire

Recept za okusen kostanjev pire smo našli na blogu trgovine Rastoča jablana. Zanj potrebujete 200 g pakiranega pečenega kostanja (lahko pa ga spečete tudi doma), šest srednjih krompirjev, 250 ml sojine smetane za kuhanje, žlico margarine, morsko sol in muškatni orešček ter kostanjeve kosmiče za posip. Količine bodo zadostovale za tri do štiri osebe.

Krompir olupite in skuhajte. Preostale sestavine v blenderju zmiksamo v pasto. Ko je krompir skuhan, pretlačimo ali z ročnim mešalnikom zmešamo krompir in kostanjevo pasto. Po vrhu potresemo kostanjeve kosmiče.

Morda vas zanima tudi:

Kostanjeva rižota

Sesekljano čebulo pet minut pražite na olju, dokler ne postane prozorna. Dodajte riž in kuhajte dve minuti. Ko je riž prosojen, dodajte malo vina in pustite, da izhlapi. Dodajte jušno osnovo, malo soli in med mešanjem deset minut počasi segrevajte na nizki temperaturi.

Dodajte nasekljane kostanje, malo toplega mleka, ostanek jušne osnove in mlete liste žajblja. Kuhajte približno pet minut, da se sestavine lepo povežejo.

Ko boste lonec z rižoto odstranili s štedilnika, dodajte malo mehkega sira: v receptu, ki smo ga našli na TikTok kanalu @thekitchensofa, je uporabljen italijanski sir taleggio, v poštev pa pride tudi francoski brie. Košček sira daste lahko na vrh rižote tudi ob serviranju. Če želite, da je rižota še bolj bogata in kremasta, pa po občutku zalijte z olivnim oljem in dodajte še malo parmezana.

@thekitchensofa Creamy #chestnut #risotto for a quick #autumn #dinner 🌰 #quickmeal #recipe #foodtok #foodie ♬ original sound - The Kitchen Sofa

Kostanjeva torta – castagnaccio

Castagnaccio je tradicionalen italijanski desert iz Toskane, ki pride v poštev tudi za tiste, ki klasičnih sladic ne jejo, saj je brez sladkorja, brez glutena in primeren tudi za vegane.

@bakinghermann Gluten free chestnut cake #castagnaccio #baking #learnontiktok ♬ original sound - Julius Fiedler

Namesto kostanjev lahko tu uporabite kar kostanjevo moko. Zmešajte jo s soljo in vodo ter mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte olivno olje in rozine, ki ste jih pred tem deset minut namakali v topli vodi, sesekljane orehe in nekaj pinjol.

Okrogel pekač nežno namažite z olivnim oljem in dodajte gladko zmes. Posipajte s še nekaj orehi, dodajte malo rožmarina in še malo olivnega olja.

Pecite približno 45 minut v pečici, predhodno ogreti na 190 stopinj.

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc