Biskvitno pecivo z jabolki in smetano vas bo gotovo navdušilo.
Sočno, okusno in enostavno za pripravo – to so razlogi, da je bilo pecivo, ki ga danes imenujemo jugoslovenka ali jugoslavija, včasih v stalnem repertoarju vsake jugoslovanske gospodinje.
Biskvitno pecivo z jabolki in smetano je brezčasno, lahko in primerno tako za zimske sladke urice kot za postrežbo na spomladanskih in poletnih vrtnih zabavah, zato ni razloga, da ne bi obudili njegove popularnosti.
Morda vas zanima tudi:
To se sicer že dogaja na družbenih omrežjih, kjer jugoslovenko po receptu svojih mam in babic pripravljajo mlajše ustvarjalke kulinaričnih vsebin. Različic receptov je mnogo, mi smo povzeli tega, ki smo ga našli na kanalu @liliinfoodland. Za pripravo je uporabila pekač velikosti 38 × 25 cm.
@lilinfoodland kolač Jugoslovenka 🇧🇦🇭🇷🇸🇮🇷🇸#kolači #starinskirecepti #jugoslovenka #recepti ♬ original sound - LilinFoodland
Za biskvit potrebujemo:
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 100 ml olja
- 130 ml vode
- 200 g moke
- 1 pecilni prašek
Priprava:
Jajca ločimo na rumenjake in beljake, k beljakom dodamo sladkor in miksamo približno 7 minut. Rumenjakom dodamo olje in vodo, nato pa še moko in pecilni prašek. Tudi to zmiksamo v gladko zmes in na koncu dodamo beljake. Vse skupaj miksamo na najnižji stopnji. Maso zlijemo v obložen pekač in pečemo v prehodno ogreti pečici na 170 °C približno 20 minut.
Za preliv/polnilo potrebujemo:
- 1 l vode
- 1 kg jabolk
- 200 g sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega pudinga (v prahu)
Priprava:
Jabolka narežemo na manjše kocke in jih kuhamo v 900 ml vode. Dodamo sladkor in vsake toliko premešamo. Ko zavre, kuhamo še 20 minut. 100 ml mrzle vode zmešamo z vrečkama pudinga in dodamo k jabolkom. Zmanjšamo ogenj in še kuhamo, dokler se puding ne zgosti. Maso stresemo na pečen biskvit in ga poravnamo. Vse skupaj naj počiva v hladilniku čez noč ali vsaj štiri ure. Na koncu okrasimo s smetano in naribano čokolado.
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven