Spletna stran Chef’s Pencil se je pred kratkim lotila zanimive raziskave: ustvarjalce je zanimalo, katere božične jedi so po svetu najbolj razširjene in najbolj priljubljene.
Skorajda povsod si radi privoščijo kos mesa, ob tem pa je zanimivo, da je izbira številka ena svinjina. Med državami, v katerih je svinjsko meso priljubljena izbira za božično večerjo, je tudi Slovenija. V deželici na sončni strani Alp prednjači klasična svinjska pečenka, kar po svoje ne preseneča preveč. Navsezadnje stari slovenski pregovor pravi, da je treba ob koncu leta jesti prašiča, ker z rilcem rine naprej.
Kako do popolne svinjske pečenke, je spet drugo vprašanje. Pravega odgovora bržčas ni; vsak ima svoj okus, vsak svoje želje, vsak svoj način priprave. V izogib zdravstvenim težavam si zapomnite le tole: središča temperatura pečenke mora med peko doseči vsaj 75 stopinj Celzija.