Gre za trend, ki se je pojavil v svetu - in kot ostali trendi je tudi kaj kmalu "pljusnil" k nam.
Ste že slišali za pogrinjek (cover charge)? Cover charge oziroma izvorno le couvert (nekateri ga imenujejo kuver ali kaver), je dodaten strošek, ki vas lahko preseneti, če se znajdete v restavraciji. Ta strošek krije uporabo že opranega in spoliranega pribora ter pogrinjek na mizi.
V restavraciji, ki prakticira plačilo pogrinjka, običajno dobite tudi kruh z maslom, medtem ko čakate glavno jed. V nekaterih gostilnah tako poleg kruha strežejo tudi amuse-bouche oziroma prigrizek, podoben kanapeju. Torej, za približno 1,70 evra v nekaterih restavracijah v Srbiji uporabljate pribor in dobite dodatno hrano, ne glede na to, ali se odločite, da jo boste pojedli ali ne.
Prvi so tako možnost zaslužka prepoznali v Franciji, pozneje pa so jo prevzeli še v drugih delih sveta. V profesionalnem gostinstvu se pogrinjek šteje za normo, zato natakarji menijo, da strank ni treba posebej obveščati o dodatnem strošku. Seveda pogrinjek ni napitnina, v nekaterih restavracijah v drugih državah po pravilu zaračunajo dodatnih 10 do 20 odstotkov tudi za to. Pri nas je to precej redek pojav.
In kje lahko naletite na pogrinjek? Tisti, ki pogosto potujejo v tujino, vedo, da je ta dodatni strošek mogoče pričakovati skoraj v vsaki boljši restavraciji, v hotelskih restavracijah in v tistih z Michelinovim priporočilom ali zvezdnico. Seveda pa je odločitev vedno na nas. Dobro pa se je vnaprej pozanimati, ali restavracija, ki jo nameravamo obiskati, ima med svojimi postavkami tudi ta strošek. Tako se lahko resnično izognemo slabi volji in grenkemu priokusu odlične hrane, kajne?
Novo na Metroplay: “Ljubljana ni najbolj varno mesto za vsa moja stilska izražanja!” | Metro minutke X Glasovi ponosa