Uredništvo | 3. 1. 2024, 07:00
Veste, kako pravilno zamrzniti mleto meso? To je največja napaka, počnejo jo številni
Surovo mleto goveje meso zdrži v hladilniku le dan ali dva, zato je pomembno, da ga znamo pravilno zamrzniti in odmrzniti. Neprimerno rokovanje z mesom lahko privede do okužbe s škodljivimi snovmi.
Mleta govedina je nepogrešljiv del številnih jedi, saj je tako vsestranska. Uporabimo jo lahko za pripravo burgerjev, mesnih kroglic, bolonjske omake ali chilli con carne, prav tako jo lahko dodamo drugim omakam in enolončnicam. Da pa lahko resnično uživamo v jedi, je pomembno, da znamo meso pravilno shranjevati - drugače lahko pride do neljubih dogodkov!
Surovo mleto goveje meso zdrži v hladilniku le dan ali dva. Če vemo, da ga v tem času ne bomo porabili, ga je najbolje zamrzniti. Preden meso postavite v zamrzovalnik, ga razdelite na manjše porcije, in sicer glede na količino, ki jo potrebujete za en obrok oziroma eno jed. Ne zmrzujte mesa, ki ste ga že odmrznili!
Največja napaka, ki se lahko pojavi pri zmrzovanju, je ta, da meso pospravimo v zamrzovalnik, ki ne deluje dobro. Meso moramo primerno zamrzniti, da se izognemo širjenju škodljivih mikroorhanizmov, to pa pomeni, da mora zamrzovalnik zagotoviti neprekinjeno temperaturo - 18 stopinj Celzija. Delovanje zamrzovalnika lahko preverite s termometrom.
Priporočljivo je, da meso pred zamrznitvijo ovijete v plastično ali aluminijasto folijo, zvitek pa položite še v plastično vrečko, na katero napišete datum, ko ste meso zamrznili. Strokovnjaki namreč odsvetujejo, da bi meso v zamrzovalniku hranili več kot štiri mesece, saj lahko izgubi na kakovosti in okusu.
Zamrznete lahko tudi že obdelano skuhano mleto meso, na primer omako ali enolončnico. Preden pa kuhano hrano vstavite v zamrzovalnik, jo shladite na sobno temperaturo, drugače lahko uničite zamrzovalnik.
Kaj pa storimo, ko moramo meso odmrzniti? Zamrznjeno porcijo položimo na krožnik in jo damo v hladilnik, kjer naj se odtaja 24 ur. Preden meso uporabimo pri kuhanju, preverimo, ali je do konca odmrznjeno. Pomembno je, da damo meso na krožnik oziroma v skledo, saj tako preprečimo, da bi tekočina, ki jo med odtajanjem spušča meso, kapljala po hladilniku in se znašla na drugih živilih. Ta tekočina lahko vsebuje škodljive snovi, ki pokvari drugo hrano.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc