Kje imajo najboljše čevapčiče? Če prisluhnete prebivalcem tega mesta, je odgovor na dlani

6. 4. 2025, 07:00 | Uredništvo
Deli
Kje imajo najboljše čevapčiče? Če prisluhnete prebivalcem tega mesta, je odgovor na dlani (foto: Profimedia)
Profimedia

Kmalu se bo začela sezona piknikov na prostem in tudi pri nas radi "obrnemo" kakšen čevapčič ali dva.

Gre za priljubljeno jed, na katero prisegajo mnogi in si jo tudi radi privoščijo. V "družbi" različnih prilog so zelo dobrodošli pri številnih jedcih. Bosna in Hercegovina nekako velja za državo, kjer si je preprosto treba privoščiti porcijo čevapčičev. Tja se odpravijo številni Slovenci, ki poleg ogledovanja kulturnih in naravnih znamenitosti radi posežejo po lokalnih kulinaričnih specialitetah.

A že precej časa tamkajšnja mesta kar tekmujejo med seboj, ko gre za pripravo te priljubljene jedi. Seveda prebivalci različnih krajev trdijo, da so najboljši čevapčiči prav v njihovem mestu, a eno mesto pri tem še posebej izstopa. Gre za Travnik in ljudje, ki živijo v tem mestu ter v osrednjem delu države so prepričani, da so tamkajšnji čevapčiči najboljši. Kot poroča portal Dnevnik.ba, boste Travničane razjezili z izjavo, da so čevapčiči v Sarajevu ali Banjaluki boljši kot v Travniku.

Sicer so čevapčiči najbolj priljubljena jed v BiH – gre za specialiteto, ki so jo v to deželo v 15. stoletju prinesli Turki. Najpogosteje se postrežejo v krušni lepinji oziroma somunu. Pripravljajo se na več načinov, recepti pa so skrivnost. Najbolj znani so travniški, sarajevski in banjaluški. Verjetno ga ni tujca, ki je obiskal katerikoli del BiH, ne da bi poskusil to mesno jed (no, vegetarijanci so izvzeti). Po tej kulinarični specialiteti je BiH prepoznavna po celem svetu, čeprav "interno" vedno potekajo razprave, v katerem mestu so najboljši.

V domu pokojnega dedka odkril sliko, ki bi lahko bila vredna več 10.000 evrov

Številni obiskovalci in popotniki, ki so jedli čevape v Travniku – v Žitarnici, Konaku, Docu na Lašvi – soglašajo, da so prav v tem mestu najboljši. V eno najboljših čevapdžinic v BiH, v travniškem "Hariju", ki to jed pripravlja že od leta 1989, prihajajo gostje iz drugih mest. In to namenoma. Vsi bi radi poskusili čevapčiče, na katere so Travničani izjemno ponosni.

Travnik utripa v ritmu te jedi. Iz lokalov se vsake toliko časa zasliši: "Pet s čebulo", "Deset dobro zapečenih", "Daj še dva jogurta." Ena od obiskovalk je za portal Dnevnik.ba tako dejala: "Prišla sem z Visokega posebej na kosilo v Travnik. Vsi, ki jih poznam, so me usmerili v Travnik po najboljše čevape. Zdaj lahko rečem: imeli so prav."

Zdi se, da prijaznost, gostoljubnost in nasmejanost osebja v znameniti lokalni čevapdžinici "Hari" prinesejo še dodatne točke. Če sploh obstaja kakšna dilema, čigavi čevapi so najboljši. "Že deset let prihajam v Travnik na čevapčiče. Postrežba je odlična, higiena na zavidljivi ravni, čevapčiči pa definitivno najboljši, kar smo jih kdaj jedli. Vedno se bomo vračali sem. Travniku ostajamo zvesti, ko gre za čevape," je dejala gostja iz Busovače.

Travniški čevapčiči se razlikujejo od sarajevskih in banjaluških. Razlika je v somunu (lepinji) oziroma kot rečejo v Travniku - v pitici. Tudi receptura travniških čevapov je drugačna od drugih vrst. "Svojim gostom skušamo ob vsakem obisku zagotoviti najboljšo možno izkušnjo. Vsak del naloge, od kuhinje do postrežbe, opravimo z največjo pozornostjo, da bi bili naši gostje zadovoljni. Pomembna nam je kakovost, ne količina, da se naši gostje, ki prihajajo z vseh strani sveta, pri nas počutijo kot doma," je za Dnevnik.ba povedala ena od uslužbenk v Harijevi čevapnici. V Travniku je pitica debelejša kot v drugih mestih, izdelujejo pa jo lokalni pekarji.

Prispevek o legendarni čevapdžinici pa so pripravili tudi novinarji televizijske postaje Nova BH. Očitno so kakovost prepoznali daleč naokrog in njihovi gostje se vedno radi vračajo.

Travniški čevap vsebuje več vrst mesa – govedino, teletino, ovčetino in jagnjetino. Res so nekaj posebnega, saj se razlikujejo tudi po porcijah v primerjavi s tistimi, ki jih strežejo v drughih mestih. Samo v Travniku boste dobili t. i. šolske porcije, torej pet čevapčičev v pol pitice. Deset čevapov v pol pitice je mala porcija, najpogosteje pa se naroča "cela in deset", torej cela pitica z desetimi čevapi. Če v Travniku naročite srednjo porcijo, dobite 15 čevapov v celi pitici, velika porcija pa vsebuje kar 20 čevapov v celi pitici, še poroča portal Dnevnik.ba.

Kam po "tisto pravo" Slovenijo? Turistu svetovali, kateremu delu naše države naj se raje izogne in zakaj