N. V. | 21. 2. 2023, 07:00
Kosilo na pustni torek: pečenica ali krof? Tehtnica vam bo hvaležna, če izberete ...
Priljubljena pustna sladica ima toliko kalorij, da jo lahko pojeste namesto kosila. Preden jih pojeste celo goro, preberite, kako to vpliva na vaše zdravje.
Marmeladni, čokoladni, vaniljevi ... ni pomembno, kakšni, krofi so zares okusni. Mnogi zato z veseljem pričakujemo pustni čas, ko je dovoljeno, da jih jemo v izobilju. A sladkosnedi, pozor: glede na kalorično vrednost so lahko krofi nadomestilo obroka.
En krof z marmelado ima približno 323 kalorij, kar je skoraj toliko, kot jih ima tradicionalna jed za pustno kosilo – pečenica (354 kcal) – in manj, kot jih ima prav tako priljubljena krvavica (305 kcal).
"80-gramski krof lahko pomeni kosilo, ampak žal zelo nekakovostno, saj ne vsebuje nobene prehranske vlaknine, mineralov in vitaminov," je pred leti razložila nutricionistka Mojca Cepuš v oddaji Dan na Planet TV.
Če si v pustnem času vsak dan privoščimo en krof ali več, nutricionistka pravi, da bomo s tem pridelali približno pol kilograma na teden.
Kaj se cenovno bolj splača?
Medtem ko bomo za krof odšteli nekaj med 1 evrom in 3 evri, pa bomo za 100 gramov pečenice odšteli le nekaj več kot evro. Je pa res, da je težko kupiti le 100 gramov pečenice, ponavadi jih kupimo zapakirane po vsaj 500 gramov: cena takega pakiranja, odvisno od trgovskega ponudnika ali mesnice, se giba okoli 5 evrov.
So škodljivi za zdravje?
Cepuševa je poudarila, da krofi v zmernih količinah ne škodujejo zdravju: "Še zmeraj imajo neko kalorično vrednost. V pustnih dneh je vseeno primerno, da jemo praznično hrano. Nič hudega ne bo, če bomo pojedli kakšen krof."
Kako zmanjšati škodljivost mastne pustne prehrane?
Krofe naredite sami, na nekoliko bolj zdrav način. Izberite olje, namenjeno posebej za cvrtje, saj je to manj občutljivo na višje temperature. Poleg tega cvrite vedno v svežem olju. Da bo krof manj masten, poskrbite, da ga boste pri jemanju iz olja dobro odcedili, lahko pa ga prebrišete še s kuhinjskimi papirnatimi brisačkami, ki bodo vpile dodatno maščobo.