Masi za krofe vedno dodajte 1 skrivno sestavino: ne bodo vpili niti kapljice olja, mehki pa bodo tudi naslednji dan

28. 2. 2025, 09:00 | N. V.
Deli
Masi za krofe vedno dodajte 1 skrivno sestavino: ne bodo vpili niti kapljice olja, mehki pa bodo tudi naslednji dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Kljub temu da jih obožujemo, imajo eno pomanjkljivost: pogosto vpijejo preveč olja in hitro postanejo pretežki. Na srečo obstaja preprost trik, ki ga uporabljajo izkušeni slaščičarji – ena sama sestavina, ki naredi krofe popolne. 

Krofi so v pustnem času nepogrešljiva sladica. S svojo mehko sredico, bogatim nadevom in zlato zapečeno skorjico razveseljujejo generacije. Občutek, ko v roke vzameš sveže ocvrt krof, potresen s sladkorjem v prahu, in vanj ugrizneš, pri tem pa te prijetno preseneti bogat nadev – bodisi klasična marelična marmelada, kremasta vaniljeva krema ali kakšen bolj sodoben okus – je nekaj, kar v hipu pričara zadovoljstvo. Poleg tega krofi niso le sladica – so tudi spomin na otroštvo, na babičino kuhinjo, kjer je bilo vse pomokano od valjanja testa. Nestrpno smo čakali, da vzhajajo in se nato s šumečim zvokom spustijo v vroče olje.

krofi peka
Profimedia

Skoraj vsem so ljubi, njihova edina pomanjkljivost pa je, da se cvrejo v veliki količini olja, zato so lahko mastni. Nekateri se proti temu borijo tako, da v testo dodajo pecilni prašek ali sodo bikarbono. Prav tako dodobra segrejejo olje.

Vse to pomaga pri tem, da krofi ne vpijejo toliko olja, a proti vpijanju olja obstaja še ena čarobna sestavina, ki jo lahko dodate k testu in je marsikdo ne pozna. In to je alkohol.

Masi za krofe vedno dodajte alkohol

Če dodate le žlico močnejšega alkohola (npr. vodke ali konjaka), bo rezultat popoln. Testo ne bo vpijalo olja in bo zelo mehko, piše Stvar ukusa.

Najlepša jadrnica na svetu se je vrnila v Trst. Lahko jo tudi obiščete

Ko se krofi ocvrejo v vročem olju, se iz testa izloča vlaga, kar ustvarja paro, ki pomaga, da se notranjost lepo napihne in postane zračna. Alkohol pa ima v tem procesu pomembno vlogo – zaradi nižjega vrelišča kot voda hitreje izhlapi, kar pomeni, da se med cvrenjem tvori še več pare. Ta para ustvari nekakšno zaščitno plast, ki preprečuje, da bi olje prodrlo globoko v testo.

Poleg tega alkohol vpliva tudi na strukturo testa. Pomaga pri rahljanju glutenske mreže, zaradi česar so krofi še mehkejši in lažji. Ker alkohol ne reagira s kvasom, tako kot voda, ne zavira vzhajanja testa, ampak mu omogoča, da ostane prožno in voljno. To pomeni, da se krofi lepše dvignejo in dobijo tisto značilno rahlo sredico, ki jo vsi obožujemo.

Tudi po cvrtju ima alkohol še en pozitiven učinek – ker izhlapi hitreje kot voda, krofi ostanejo suhi in prijetno mehki tudi naslednji dan, brez mastnega občutka na površini. Zato ni naključje, da najboljši recepti za krofe vključujejo vsaj kanček močnega alkohola, kot sta rum ali vodka. Ne vplivata na okus, a njuna kemijska lastnost pri cvrtju poskrbi, da so krofi popolni – zlato zapečeni, lahki in brez odvečnega olja.

Če se ponoči prebujate med 3. in 5. uro, vam podzavest sporoča nekaj pomembnega

Novo na Metroplay: Perica Jerković o družinskih trenutkih, delu komika in čisto prvem nastopu