N. V. | 28. 2. 2024, 09:24
Sadje z drevesa, odpornega proti nevihtam, ki bi lahko pomagalo v boju proti lakoti po svetu (ga poznate?)
Če o tem sadju ne veste veliko, vas bo presenetilo, kako ključno je za trajnostni razvoj in ohranjanje okolja.
Drevesa vedno obrodijo bogato, sadež obstane in ima izjemno hranljive lastnosti: tako ogljikove hidrate kot beljakovine. Zato se o kruhovcu že nekaj časa govori kot o drevesu, ki bi lahko pomagalo v boju proti lakoti.
Sadež nenavadnega imena in okusa ima zelo pomembno mesto na mizah prebivalcev tropskih krajev. Kruhovec je avtohton na Malajskem arhipelagu (otok med azijsko in avstralsko celino), od tam pa se je razširil po tropskih otokih južnega Pacifika. V Ameriko je prišel z ladjo britanske kraljeve mornarice in je dolgo služil kot hrana zasužnjenim Afričanom, ki so delali na plantažah sladkorja. Sadje je ponekod po svetu (recimo na Jamajki) že dolgo neločljivo povezano s kulinarično tradicijo, a skupaj s trendom iskanja trajnostne in zdrave hrane njegova priljubljenost ponovno narasla.
Kako ga uživati?
Sadež je bogat s škrobom in se zato ne uživa surov, temveč termično obdelan. Po obdelavi njegov okus spominja na kruh, tekstura pa na krompir.
Zaradi nevtralnega vonja in okusa se kruhovec zlahka navzame arome živil, s katerimi se kuha v loncu. Sadje običajno obravnavamo kot zelenjavo: kruhovec lahko spečemo, olupimo in nato nasekljamo ter postrežemo kot prilogo. Pogosto ga pečejo na odprtem ognju in ga zmešajo s sestavinami, kot so kokosovo mleko, sladkor in maslo. Kruhovec je naprodaj konzerviran, kandiran kot moka in v obliki čipsa.
Pomemben sadež: zelo zdrav, lahko bi rešil lakoto po svetu
Ta sadež je poleg tega, da je nasiten, tudi zdrav: vsebuje esencialne aminokisline in je dober vir vlaknin, beljakovin ter številnih mineralov in vitaminov. Ker ne vsebuje glutena, se pogosto melje v moko kot alternativa pšenici.
Sadna drevesa so se izkazala za zelo uporabna, saj rastejo zelo hitro in v enem letu po sajenju obrodijo prve plodove v velikosti manjše lubenice (ali večje grenivke). Vsako drevo v povprečju obrodi od 200 do 400 sadežev kruhovca na leto, poročajo na portalu Punkufer.hr. Ena od prednosti kruhovca je tudi, da lahko kljubuje ekstremnim vremenskim razmeram – na primer drevesa, ki so jih poškodovali orkani in močna neurja lahko ponovno zrastejo.