N. V. | 26. 8. 2024, 08:00

Izognite se neredu med kuhanjem: trik, s katerim preprečite, da bi voda skipela (VIDEO)

Profimedia

Kolikokrat se zgodi, da se vaše kuhanje spremeni v pravo zmešnjavo? Predstavljamo nasvet, ki vam bo prihranil veliko živcev in časa.

Čiščenje kuhalne plošče po vsakem obroku je lahko precej nadležno. Vendar pa obstaja preprost trik, ki vam lahko prihrani čas in trud.

VIDEO: Trik, s katerim preprečite, da bi voda skipela

Pred kuhanjem rob lonca z vrelo vodo namažite z oljem. Oseba, ki je trik razkrila na TikToku, je uporabila repično olje, a trik deluje s katerim koli jedilnim oljem. V bistvu lahko uporabite katero koli vrsto maščobe, ki se obnaša podobno kot olje, saj je ključno, da na robu lonca ustvarite neprepustno plast.

Ta preprosta tehnika pomaga preprečiti, da bi voda zavrela in se razlila čez rob posode. Tako preprečuje nastajanje nereda in olajša čiščenje.

@thepremiumcrew Keep your pots from boiling over #lifehack #tips #kitchenhacks #realtoroftiktok #cooktop ♬ Baby Work It - Your Favourite Garçon

Trik, pri katerem rob lonca namažete z oljem, preprečuje, da bi voda zavrela iz lonca zaradi fizikalnih lastnosti olja in njegovega vpliva na površinsko napetost vode. Ko voda začne vreti, se na dnu lonca oblikujejo mehurčki, ki se dvigujejo proti površini. Če voda zavre močno, ti mehurčki povzročijo turbulentno gibanje, zaradi česar lahko voda prekipi in se prelije čez rob lonca. Tukaj pride v igro olje.

Olje je hidrofobno, kar pomeni, da odbija vodo. Ko rob lonca namažemo z oljem, ustvarimo tanko plast, ki zmanjšuje površinsko napetost vode na tem delu lonca. Površinska napetost je sila, ki drži molekule vode skupaj in omogoča oblikovanje mehurčkov. Ko je površinska napetost zmanjšana, se mehurčki težje oblikujejo in prebijajo čez rob lonca. Namesto da bi voda prekipela, se mehurčki raje vrnejo nazaj v lonec.

Torej olje deluje kot pregrada, ki preprečuje, da bi mehurčki, ki se oblikujejo med vrenjem, prešli rob lonca. Olje pomaga, da se mehurčki oblikujejo in razpočijo že prej, preden dosežejo rob lonca, kar preprečuje prelivanje vode.

Ta preprosti trik vam lahko prihrani čas in trud, ki bi ga sicer porabili za čiščenje štedilnika in/ali kuhalne plošče. Poskusite naslednjič, ko boste kuhali, in uživajte v manj stresni kulinarični izkušnji.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil