Naša kulinarika ni prepričala tujcev.
TasteAtlas je spletna platforma, ki se osredotoča na raziskovanje in promocijo lokalnih jedi ter kulinarične tradicije iz različnih delov sveta. Vsako leto objavi seznam najboljših kuhinj in jedi sveta. Letošnja lestvica je bila sestavljena na podlagi več kot 477 tisoč ocen in 15.478 jedi v njihovi bazi.
Na vrhu lestvice se je znašla Grčija, kjer izstopajo egejske pistacije, oljčno olje z otoka Finikia, olive Kalamata, fižol s Santorinija in pomaranče s Krete. Sledile so Italija, Mehika, Španija in Portugalska. Najmanj so bile prepričljive nigerijska kuhinja (98. mesto), laoška kuhinja (99. mesto) ter nikaragovska kuhinja (100. mesto).
View this post on Instagram
Slovenska kuhinja ni bila prepričljiva
Slovenija se je znašla na 56. mestu. Na TasteAtlasu so zapisali, da morajo tujci poskusiti štajersko prekmursko bučno olje, prekmursko gibanico, krofe, kremno rezino in gobovo juho.
Omenili so tudi ikonične tradicionalne restavracije, ki jih je vredno obiskati: Gostilna Rajh (Murska Sobota), Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Pr' Kopač (Brezovica pri Ljubljani), Gostišče Kapušin (Krasinec) in Kodila Delikatesa & Restavracija (Markišavci). Pod najboljše gurmanske proizvajalce so navedli Monte Rosso (olivno olje), Oljčno Olje Jenko, Radgonske gorice (vino), Broken Bones (Spirit) in Muzej čokolade.
Kako pa so se izkazale naše sosede? Hrvaška je zasedla 17. mesto, Madžarska 20. mesto, Avstrija 31. mesto, Italija pa odlično 2. mesto.
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven