Na pročelju so vrisani mogočni Plečnikovi stebri in velika barvna podoba dekleta na kolesu — Ljubljančanke, ki je vedno v gibanju.
Ljubljana je dobila novo kulinarično postajo – gostilno Ljubljančanka. Nahaja se v Knafljevem prehodu blizu Prešernovega trga, v nekdanjem domu mehiške restavracije Cantina, kjer so v zraku nedolgo nazaj dišale tortilje.
Poklon mestu
Po novem se skozi osrednji ljubljanski prehod širi vonj po domači slovenski hrani, ki mimoidočega v trenutku prestavijo nazaj v mamino kuhinjo.
"Ljubljančanka je prostor od lokalcev za lokalce," pravijo lastniki o zasnovi gostilne, ki jo krasi velika podoba Ljubljančanke na rdečem kolesu znamke Rog, z dolgimi valovitimi lasmi in športnimi copati na nogah. To je dekle, ki samozavestno drvi skozi mesto, z vetrom v laseh in pogledom naprej – proti prihodnosti, ki jo ustvarja po svoje.
Od Slovenske hiše do Ljubljančanke
Ljubljančanka je zdaj že tretja gostilna v družini Slovenska hiša, ki se pridružuje Slovenski hiši na Cankarjevem nabrežju in gostilni Figovec. Vse tri lokacije povezuje skupna filozofija – poudarek na kakovostnih sestavinah, preverjenih domačih receptih in vzdušju domačnosti.
Sodelujejo predvsem z majhnimi kmetijami in lokalnimi pridelovalci, gostom pa zagotavljajo, da je "vsaka sestavina skrbno izbrana, da ohranja svežino, kakovost in pristen okus."
View this post on Instagram
"Ponujamo jedi, ki jih Ljubljančani poznajo in obožujejo že desetletja – od krepkih mesnih jedi do okusnih prilog iz domačih sestavin. Tu se vsak grižljaj vrača h koreninam, k tistemu občutku pristnosti, ki ga dajejo le najbolj skrbno pripravljene jedi," so zapisali o ponudbi na svoji spletni strani.
View this post on Instagram
In kaj je na jedilnem listu?
Od hladnih predjedi do različnih toplih specialitet. Na njihovi plošči hladnih predjedi, ki vas bo stala 23,80 evra, boste našli: kraški pršut, kraško panceto, prleško tunko, suho salamo, poltrdi mladi kravji sir, poltrdi starani kravji sir, dimljeni kravji sir, mešano vloženo zelenjavo, suho sadje, oreščke.
Od hladnih začetkov je tu še sirova dila, goveji jezik, pašteta in govedina v solati.
View this post on Instagram
Med toplimi predjedmi vas med drugim čakajo domači štruklji, sočno pečeni šampinjoni ter izbor najrazličnejših juh, ki vas bodo objeli kot topel spomin na otroštvo.
Najugodnejša izbira je tu svinjska pečenka za 10,40 evra, medtem ko se na vrhu cenovne lestvice znajde biftek s čemaževim maslom za 36 evrov. Večina jedi pa se giblje v prijetnem razponu med 12 in 18 evri – ravno prav za dober, zadovoljiv obrok.
Na krožniku pri Ljubljančanki se znajdejo tudi čufte in seveda še druge klasike, brez katerih ne gre: ljubljanski zrezek, mehka telečja krača, sočna goveja rebra, bržola po lovsko, odležan biftek, idrijski žlikrofi in nepogrešljiva kranjska klobasa. Skratka, hrana, ki ne potrebuje prevoda, samo dober apetit.