Ulična hiška ob Vrtu Lili Novy je zadnje čase idealna postojanka za hitro kosilo ali večerjo.
Vendar tisto, kar pridejo slovenski in tuji gurmani okusiti, ni pica, burek ali kebab. Je mehko, soparno, polno in eksplozivno – imenuje pa se bao bun.
Azijski utrip s slovenskim srcem
Na pari kuhani zavitki so napolnjeni z raznimi dobrotami: z mesom, rakci, tofujem in zelenjavo, spremljajo jih tudi omake in pekoči prelivi, dodano po želji, seveda.
Izvor puhastih parjenih kruhkov sega v starodavno Kitajsko, kjer so jih sprva pripravljali kot hitro hrano za delavce. Danes so znani in priljubljeni marsikje po svetu, svojo pot so našli celo do Slovenije.

Ljubljanski hit sezone
Bao bunsi so na lanskoletni Odprti kuhinji postali eden najbolj vročih kulinaričnih kotičkov sredi mesta. Tisti, ki so jih ujeli med vrvežem stojnic, so na družbenih medijih delili fotografije in videoposnetke s pripisi o eksploziji okusov, ko so ugriznili v mehki kruhek, polnjen s sočno svinjino, fermentirano zelenjavo in omako.
V trenutku so postali nova mestna obsesija – ne le zaradi trenda, ampak ker so pokazali, da lahko ulična hrana obogati kulinarično sceno z drznostjo, svežino in karakterjem.
View this post on Instagram
Mehki in puhasti kot oblak
LjuBao, kot se imenuje zelo simpatičen in prijeten ulični kiosk ob Vrtu Lili Novy, bao bunse streže vsak dan.
Mlada ekipa, ki stoji za njim, dokazuje, da je ulična hrana v prestolnici posrečen poskus, saj je Ljubljana z njihovim kotičkom dobila še večji nabor uličnih okusov.

Tu ni stolov z naslonjali ali natakarjev, ki nosijo hrano na mizo. A ni problema, obiskovalci si jih vzamejo s sabo, nekateri jih jedo kar stoje ob pultu, drugi izginejo med drevesa in klopice bližnjega vrta in parka.
V vsakem primeru velja pravilo: en bao ni nikoli dovolj!
