Priprava ni nič kaj sofisticirana in lahko se je lotijo tudi popolni kulinarični začetniki.
Verjetno je marsikdo že slišal za pastrmajlijo in jim ta jed ni tuja, a veliko je tudi takih, ki je (še) ne poznajo. Gre za makedonsko specialiteto, ki jo je enostavno pripraviti tudi v "novodobni" različici z raznimi nadevi in tako je pravzaprav lahko zelo podobna pici.
View this post on Instagram
Sicer pa pastrmajlija velja v Makedoniji za zelo priljubljeno jed in je hkrati pomemben del makedonske kulturne dediščine. V nekaterih mestih (na primer v Štipu) vsako leto pripravijo festival Pastrmajlijada, ki je posvečen prav pastrmajliji in zagotovo je ta prireditev vredna obiska. Ljudje lahko uživajo v tej okusni jedi in se hkrati zabavajo, saj je prireditev pospremljena s tradicionalno glasbo.
Če bi jo želeli pripraviti sami, boste potrebovali te sestavine:
- 500 g moke
- 1 kocko kvasa
- 250 ml tople vode (za kvas)
- okrog 300 ml vode za testo
- 1 žličko soli
- 1 žličko sladkorja
- 3 žlice olja
- sol in poper po okusu
- 1 jajce
Priprava osnovnega testa:
Kocko kvasa raztopite v topli vodi, v katero ste dali eno žličko sladkorja. Počakajte, da se kvas aktivira. V večji posodi zmešajte moko, sol, olje, nato dodajte kvasec in vodo. Zamesite mehko testo in ga pustite, da vzhaja približno eno uro. V tem času pripravite poljuben nadev, prav takega, kot bi si ga pripravili za pico, ali pa se odločite za makedonsko različico, ki je mesna. V tem primeru je treba prej marinirati meso: okrog 300 g svinjskega mesa (lahko je tudi piščančje ali jagnječje) narežite na kocke in ga začinite z rdečo papriko, soljo in poprom, pustite ga, da malce "odleži" in se navzame okusov začimb.
Testo raztegnite v ovalno obliko, premažite ga z razžvrkljanim jajcem in potresite z mesom. Pecite v pečici pri 220 stopinj Celzija od 15 do 20 minut, malce pred koncem lahko dodate še feferone ali pa kakšno drugo zelenjavo. Dober tek!
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija