Mladi slovenski "kuhoznalci" so zavihali rokave in pokazali, kako se to dela! Kaj so pripravili?

13. 3. 2025, 16:00 | P.M.
Deli
Mladi slovenski "kuhoznalci" so zavihali rokave in pokazali, kako se to dela! Kaj so pripravili? (foto: Spar Slovenija)
Spar Slovenija

V svetu hitrih obrokov in pozabljenih receptov se je pred Intersparom Citypark v Ljubljani zgodilo nekaj posebnega. 

Da tradicija ni le zgodovina, ampak tudi prihodnost, priča dogodek "Tradicija na žlico", ki je nastal v sodelovanju med podjetjem Spar Slovenija in projektom Kuhnapato. Enajst ekip osnovnošolcev iz vse Slovenije se je pomerilo v pripravi skoraj pozabljenih slovenskih jedi.

Mlada ustvarjalnost na krožniku

V kuhinjski areni pred Cityparkom so kuharske ekipe iz OŠ Danile Kumar Ljubljana – mednarodna smer, OŠ Dobje, OŠ Drska (Novo mesto), OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce, OŠ Kungota, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Tržišče in OŠ Vižmarje Brod dokazale, da je tradicija lahko tudi sodobna zgodba.

Med dišečo paro in osredotočenimi pogledi je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Zala Pungeršič, zmagovalka MasterChef Slovenija 2023, Špela Ankele, kulinarična novinarka Dela, in Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar, izbrala štiri najboljše jedi. Te bodo v aprilu krasile meni Restavracij Interspar po Sloveniji.

Spar Slovenija dogodek mladi kuharji
Nekatere jedi imajo zgodbe. Ne tiste iz kuharskih knjig, ampak zgodbe, ki jih šepetajo generacije.
Spar Slovenija

April bo mesec okusov iz preteklosti

Za tiste, ki verjamejo, da je nostalgija najboljša začimba, bo april pravi kulinarični mesec. Zmagovalne jedi – zaroštan močnik s suhim sadjem (OŠ Tržišče), štajerska fižolova juha (OŠ Kungota), šjelnovka s polento (OŠ Šturje) in piščančji ajmoht s cvičkom (OŠ Drska, Novo mesto) – bodo vsak teden našle svoje mesto na jedilnikih Restavracij Interspar. To pomeni, da boste lahko okusili dediščino, ki jo oživljajo mladi mojstri okusov.

"Uporaba lokalnih, sezonskih sestavin ni le kulinarična odločitev, temveč odgovornost do narave, skupnosti in prihodnjih generacij. Veseli me, da mladi spoznavajo pomen tradicije in trajnostnega prehranjevanja," je ob dogodku povedal Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar.

Vodnik po dogodkih si lahko ogledate na spletni strani.

Spar Slovenija dogodek mladi kuharji
Spar Slovenija podpira mlade kuharske talente pri ohranjanju kulinarične tradicije.
Spar Slovenija

Partnerstvo za prihodnost okusov

Za temi jedmi stoji več kot le lonec in žlica. Projekt Kuhnapato, ki ga vodi Anka Peljhan, že 15 let skrbi za ohranjanje skoraj pozabljenih slovenskih receptov in jih vrača v življenje. Spar Slovenija, ki projekt podpira že deveto leto zapored, omogoča, da mladi kuharski talenti ne le spoznajo starodavne recepte, ampak jih tudi poustvarijo v sodobnem svetu.

Spar Slovenija dogodek mladi kuharji
Spar Slovenija

Spar Slovenija s svojo široko ponudbo lokalnih izdelkov ne prispeva le k trajnosti, temveč omogoča, da lahko vsak doma poustvari avtentične slovenske jedi. Tako se ne ohranjajo le stari recepti, ampak tudi vrednote – od spoštovanja hrane do povezovanja generacij za isto mizo.

Slovenka, zaradi katere tujci ljubijo slovensko hrano: "Vedno so navdušeni nad štruklji!"