Slovenci udarili debato in sporočili: to so najbolj slavne slovenske jedi

27. 1. 2025, 07:00 | L. PA.
Deli
Slovenci udarili debato in sporočili: to so najbolj slavne slovenske jedi (foto: Profimedia)
Profimedia

Kranjska klobasa? Potica? Jota? Žganci? Katera slovenska jed ima najboljši ugled?

O tradicionalni slovenski kulinariki je bilo – tudi na našem portalu – prelitega že veliko črnila. Od najboljših gostiln, kjer lahko v Ljubljani dobite pristno domačo hrano, do razburjanja zaradi prepričanja tujcev, da so čevapčiči avtohtona slovenska jed, ali lestvice najboljših in najslabših slovenskih tradicionalnih jedi.

Pa vendar si nismo mogli kaj, da ne bi zastrigli z ušesi, ko smo na forumu Reddit opazili novo vprašanje na to temo. Tujec je namreč slovenske uporabnike izzval z vprašanjem, katera je po njihovem mnenju najbolj slavna slovenska jed, kje jo lahko dobi v Ljubljani in koliko bo zanjo plačal.

"Ja, saj vem, da bi lahko uporabil Google, ampak izberem bolj razburljivo pot: vprašal bom kar Slovence same," je pripisal.

Morda vas zanima tudi:

Na vrtu našla predmet: “Moja prva misel je bila, da mi Peter pošilja sporočilo”

Potica, najslavnejša sladica

Kaj torej pravijo(mo) Slovenci? "Pričakovati, da se bodo Slovenci strinjali glede najslavnejše slovenske jedi, je pogumno," je napisal nekdo. "Sam bi rekel kranjska klobasa s kislim zeljem in pražen krompir, za sladico pa potica ali prleška gibanica. To najdeš v kateri koli pravi slovenski restavraciji, meni sta najbolj všeč Hiša pod Gradom in Sokol."

Morda se res niso popolnoma poenotili, vseeno pa so odgovori šli v precej podobno smer. Potica in obe gibanici sta nedvomno najslavnejši slovenski sladici, čeprav so nekateri omenjali tudi blejsko kremno rezino in – pozor – celo trojanske krofe. "Mislim, da je potica edini pravi odgovor na to vprašanje, ker je univerzalna v vseh regijah, medtem ko kranjska klobasa gotovo ni," pravi eden od uporabnikov.

Pri glavnih jedeh je izbira malo bolj raznolika. Pražen krompir vsekakor, vendar lahko tudi v kombinaciji z govejo juho in pečenko: klasično slovensko nedeljsko kosilo. "To lahko dobiš v vsaki gostilni, na primer Šestici, cene pa naj bi bile okoli 15 do 20 evrov," je svetoval eden od sodelujočih na forumu.

Varne izbire so tudi krvavice, zelje in matevž, jota in žganci, žlikrofi in štruklji, prebivalci istrske regije pa so glasovali za bobiče.

In seveda: tudi tega, naj se tujec izogiba balkanskim specialitetam, sodelujoči niso pozabili omeniti – rane zaradi tega, ker tujci slovensko kulinariko mešajo z balkansko, se očitno še niso povsem zacelile. "Izogibaj se mastni balkanski hrani, kot so burek, kebab in čevapčiči. V tem ni nič slovenskega," je bil neposreden eden od komentatorjev.

Idila v samotni stari koči pod zvezdnatim nebom: turisti navdušeni nad to slovensko lokacijo

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija