N. V. | 6. 1. 2024, 09:04
To je seznam 100 najslabših jedi na svetu (koliko ste jih že poskusili?)
Na seznamu se je znašlo kar nekaj jedi iz držav naših sosedov.
Kulinarična revija Atlas okusov je konec leta pripravila lestvico 100 najslabših specialitet na svetu. Slovenci smo lahko na svoje jedi ponosni, saj se na seznamu ni znašla nobena slovenska jed.
Se je pa znašlo na seznamu kar nekaj jedi naših zahodnih sosedov, za katere sicer velja, da imajo eno najboljših kulinarik na svetu. Med najslabšimi jedmi na svetu so italijanski piškoti anicini, tradicionalni sendvič iz Palerma pani ca meusa, torta zuccotto s poreklom iz Firenc, torta pandolce iz Genove, spaghetti al cartoccio iz province Chieti, torta agnello pasquale in piškoti cavallucci.
Med najslabšimi jedmi se je znašla tudi avstrijska enolončnica beuschel. Verjeli ali ne, mesto na lestvici je našla tudi bosanska poslastica – gurabija!
Najslabša jed na svetu
Naziv najslabše jedi na svetu je dobil islandski hakarl. Velja za živilo za pogumne – zaradi visoke vsebnosti amoniaka ljudje pogosto dobijo krče.
Gre za islandsko nacionalno jed iz posušenega mesa morskega psa. Meso najprej fermentirajo do tri mesece, nato ga obesijo in pustijo sušiti še od štiri do pet mesecev. Posušeno meso morskega psa je običajno narezano na kocke in postreženo na zobotrebcih s priloženim kozarcem lokalnega žganja, znanega kot brennivin. Obstajata dve različici jedi: žvečilni, rdečkasti glerhakarl in nežni, beli skyrhakarl.
Na drugem mestu: ameriški ramen burger
Ramen burger je edinstvena različica hamburgerja, sestavljena iz mesne polpete, stisnjene med dve ocvrti žemljici z ramen rezanci. Mesni polpet je navadno prelit z omako shoyu ter obložen z rukolo in kapesanto. Jed je ustvaril Keizo Shimamoto, ramenski bloger, ki jo je predstavil leta 2013 v Brooklynu.
Tretje mesto: enolončnica iz Izraela
Tretje mesto je zasedla jed jerušalmi kugel z območja Jeruzalema v Izraelu. Je slana enolončnica iz tankih kuhanih rezancev, obloženih s karameliziranim sladkorjem.
Potem ko jo zmešajo z jajci, oljčnim oljem, poprom in soljo, kombinacijo položijo v ponev in nato jo pečejo, dokler ni čvrsta. Jed se je prvič pojavila v 18. stoletju, ko so evropski Judje prinesli kulinarično tradicijo priprave podobnih pečenih enolončnic.
Jed je izredno priljubljena v jeruzalemskih pekarnah in na uličnih tržnicah. Je tudi osnovna jed, ki jo postrežejo ob šabatu in drugih judovskih praznikih.