Na sceni so že deset let, njihova priljubljenost pa kar ne pojenja: ob sončnih dneh je terasa na mariborskem Glavnem trgu nabito polna.
Na mariborskem Glavnem trgu že skoraj desetletje uspešno utripa srce mestne kulinarične in družabne scene – kavarna in bistro Nana. Retro lokal, ki je svoja vrata odprl leta 2015, je v tem času postal sinonim za odličen zajtrk oziroma brunch, aromatično kavo, pa tudi hitra kosila.
Čeprav je ponudba lokalov v Mariboru pestra, Nana ni le še en bistro v nizu; postal je prava kultna točka, ki jo dnevno obišče množica domačinov, ob sončnih dneh pa na terasi pred Nano skoraj ni Mariborčana, ki se ne bi ustavil na kavi, brunchu ali sladici. Če ne verjamete, kar poglejte na Instagram: skoraj vsi vplivneži, lokalci in obiskovalci Maribora se 'pofočkajo' v Nani.
Lokalne in sezonske sestavine
V čem je njihova skrivnost? Lastnica Devana Blakaj pravi, da se vse začne in konča pri občutku domačnosti in razvajanja, ki ga z možem Sebastijanom že od začetka ustvarjata za svoje goste. Nana je najbolj znana po vrhunskih zajtrkih in brunchih: izbirate lahko med raznovrstnimi brunchi, sestavljenimi iz sveže pripravljenih obloženih kruhkov, smuti skled, domače granole, telečje paštete in tartufovega namaza, vse skupaj zaokroženo z odličnim domačim kruhom iz Hiše Kruha. Mogoče pa je naročiti tudi posamezne jedi, denimo jajčka na sto in en način, rogljičke ali toaste.
Chef Sebastijan Blakaj s svojo ekipo ustvarja jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin, ki jih poleg pekarne Hiša kruha pridobivajo na mariborski tržnici, pri mesariji Čas in KZ Rače, kmetiji Vogrin, pri Mikrogreens in drožasti pekarnici Ezl. "Želiva, da najini gosti pri nas dobijo kakovosten obrok in da pri tem podpiramo slovensko," pove Devana.
Morda vas zanima tudi:
Če vas ne premamijo zajtrki in brunchi, vas bodo zagotovo burgerji, bovle, zvitki, solate ali pa njihove znamenite sladice, za katere skrbijo mojstrice Vesna, Darja in Alja. Čokoladni fondant, Nanina tortica, šmoren z malinino marmelado ali brezglutenska rožičeva torta s pomarančo – vsaka sladica je prava mala umetnina.
K odlični kulinarični ponudbi nedvomno prispeva ekipa, ki jo z velikim ponosom omenja Devana. Chef Sebastijan Blakaj je tisti, ki ekipo vodi skozi okuse in uresničuje Nanino vizijo, v kuhinji pa mu brezpogojno stojijo ob boku Darja, Miloš, Rok, Tomaž, Muhamed, Lazo, Samira, Amela, Doris, Erblin, Saquib in drugi. Z odlično kavo pa razvaja barista Andrej, letošnji državni prvak v LatteArtu, ki svoje znanje prenaša tudi na preostalo ekipo, v kateri so Iva, Sabrina, Gal, Bruno in Tilen.
"Izjemno pomembno je pohvaliti tudi strežno ekipo, ki je uigrana in se vsakodnevno sooča z različnimi izzivi gostov, baristov in kuharjev. Njihov vodja je Jan, vsekakor pa ima ob sebi izjemne sodelavke Klaro, Vito, Stanko, Ameli, Jovano in Diano ter sodelavce Aljaža, Ivana, Jovana, Aneja in druge," še pove lastnica.
V desetih letih je Nana postala ne samo sinonim za dobro hrano, temveč tudi za profesionalen catering. Pogostitve ustvarjajo tudi za najbolj zahtevne dogodke in naročnike, kjer se pričakuje brezhibnost in profesionalnost. In tudi tu brez predanih sodelavcev ne bi šlo.
"Brez ekipe, ki te razume, ki ti sledi in ki te vleče naprej, je nemogoče uspeti. In midva sva lahko izjemno hvaležna, da imava ekipe, s katerimi se dopolnjujeva in so najina gonilna sila. Smo kot ena velika družina," zaključuje Devana. Bistro Nana je torej dokaz, da ljubezen do hrane, gostoljubje, jasna vizija in povezanost ekipe ustvarjajo več kot le okusne jedi – ustvarjajo zgodbe, ki jih želiš doživljati znova in znova.
Novo na Metroplay: Ajdan Pajntar o organizaciji porok, ljubezni do cvetja in dekoraciji dogodkov