Tudi vi razmišljate, da bi pripravili čarovniško zabavo, pa ne veste, kaj bi postregli gostom? Spodaj podajamo nekaj receptov, s katerimi zagotovo ne boste razočarali.
Noč čarovnic je praznik, ki smo ga posvojili od Američanov in nam je hitro prirasel k srcu. Praznujemo ga v noči z 31. oktobra na 1. november, praznovanje pa zaznamujejo strašljivi okraski in strašljivi prigrizki, simbol praznika je izdolbena buča z izrezljanim strašljivim obrazom.
V Ameriki je navada, da se na ta praznik ljudje oblečejo v kostume in se sprehodijo od vrat do vrat in se udeležujejo "strašljivih" zabav. Zabave za noč čarovnic pa so vedno bolj priljubljene tudi pri nas. Razmišljate tudi vi, da bi pripravili čarovniško zabavo in ne veste, kaj bi postregli gostom? Spodaj navajamo nekaj receptov, s katerimi boste navdušili svoje goste, hkrati pa so preprosti za pripravo in vam ne bodo vzeli veliko časa.
Bananini duhci s čokolado
Sestavine:
- 100 gramov čokolade
- 2 banani
- 80-100 gramov masla
- 8 čokoladnih kapljic za oči
- 4 rozine
- 2 žlici limoninega soka
- 4 palčke
Postopek:
Banani razpolovimo in vse štiri dele pokapamo z limoninim sokom, nabodemo na palčke ter položimo v skrinjo, da se dobro ohladijo. Med tem časom v posodi na najnižji temperaturi stopimo maslo in mu dodamo nadrobljeno čokolado. Zmes mora biti redka, da bomo banane lahko lepo oblili.
Potrebujemo nekaj, kamor bomo lahko banane zapičili. Najbolje je, če imamo pri roki stiropor.
Hladne banane vzamemo iz skrinje in jih z žlico premažemo s stopljeno čokolado. Sloj mora biti dovolj debel, če niste prepričani, banane ohladite in nanesite še en sloj čokolade.
Pripravljene banane zapičimo v stiropor in jih postavimo v hladen prostor, da se ne bo čokolada stopila. Ko čokolada ne drsi več po banani, pomeni, da je dovolj ohlajena, da jo lahko okrasimo. Dodamo ji usta iz rozin in oči iz čokoladnih kapljic ter postrežemo.
Če nimate stiroporja, lahko pošastne banane postrežete tudi drugače. Lahko jih na primer samo položite na krožnik in zraven za dekoracijo dodate olupljene mandarine, ki spominjajo na buče.
Juha iz pošastne buče
Sestavine:
- 1/2 hokaido buče
- 3 korenčke
- 3 krompirji
- 1 majhna čebula
- vsaj 1/2 čajne žličke soli – po okusu
- 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
- 2-3 žlice kisle smetane – za zraven
- 1/2 čajne žličke suhega peteršilja ali vejica svežega
Postopek:
V posodo damo žlico oljčnega olja in dodamo vso zelenjavo, ki smo jo predhodno narezali na majhne koščke. Zalijemo z litrom vode oziroma toliko vode, da zelenjavo za približno cm pokrijemo. Dodamo sol, sladko papriko in peteršilj. Vse skupaj kuhamo na manjši do srednji temperaturi približno 40 minut. Kuhano juho zmiksamo do gladkega in jo po okusu dosolimo. Postrežemo jo skupaj s kislo smetano.
Hrenovke mumije
Sestavine:
- zavitek poljubnega svežega listnatega testa
- 10 hrenovk
- nacho sir
- 1 jajce
- 2 žlici vode
Postopek:
Listnato testo narežemo na trakove in jih ovijemo okrog hrenovk, pri tem pa pazimo, da dele pustimo zunaj za obraze. Ovite hrenovke položimo na peki papir in jih narahlo premažemo z jajcem, ki smo ga predhodno zmešali z vodo.
Hrenovke mumije položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 12-15 minut, da se testo speče in lepo obarva. Hrenovke malce ohladimo, nato pa jim iz nacho sira ali gorčice ali kečapa naredimo oči. Poleg ponudimo poljubno prilogo.
Pošastni hamburgerji
Sestavine:
3 bombetke
3 rezine sira
3 žlice kečapa
6 polnjenih oliv
3×60 gramov Rio Mare tuninih filejev v oljčnem olju
3 listi solate
2 večji kisli kumarici
Postopek:
Najprej bombetke razpolovimo. Sir narežemo tako, da ga na eni strani nazobčamo, da prikazuje zobe. Kisle kumarice z nožem na tanko narežemo.
Sledi zlaganje hamburgerja. Na spodnjo štručko dodamo solato, tunino, kumarico pa položimo tako, da gleda ven kot jezik. Po želji lahko kumarice nadomestimo s korenjem. Nato sir nazobčamo kot zobe in ga povrhu premažemo s kečapom ter pokrijemo z zgornjim delom štručke. Na vrh zapičimo zobotrebca z olivo za oči.
Pošastni Oreo puding s strahci
Sestavine za puding:
- 40 gramov jedilnega/koruznega škroba
- 600 ml mleka
- 3 žlice grenkega kakava v prahu
- 3 žlice rjavega/trsnega ali navadnega sladkorja
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- 3-4 žlice Oreo fino mletih piškotov
Preostale sestavine:
- 1 žlica Oreo fino mletih piškotov
- 2 žlici Oreo drobljenih piškotov
- 250 gramov mascarpone sira
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 150 ml sladke smetane
- 3 žlice čokoladnega namaza
- Oreo drobljeni piškoti, za učke strahce
Postopek:
V posodo dodamo mlete piškote, škrob, kakav, sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj prelijemo z 2 dl mleka in z metlico fino zmešamo. Preostalo mleko segrejemo do vročega in mu z metlico vmešamo zmes. Mešamo, dokler se puding ne zgosti. Kuhamo ga približno minutko, nato pa ga prelijemo v kozarčke.
Počakamo, da se puding ohladi. Mlete piškote in zdrobljene piškote zmešamo. Čokoladni namaz segrejemo in ko postane tekoč, ga prelijemo čez puding. Čez namaz potresemo mešanico mletih in drobljenih piškotov. Počakamo, da se namaz ohladi, vmes pa pripravimo kremo za duhce.
Sladko smetano stepemo do čvrstega in ji vtepemo mascarpone sir in sladkor. Kremo dodamo v brizgalno vrečko in nabrizgamo duhce. Za učke uporabimo zdrobljene piškote.
https://www.metropolitan.si/trendi/kulinarika/recept-rizi-bizi-riz-jed-otrostvo-nostalgija/
Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih