Uredništvo | 10. 10. 2024, 11:08
Hrvati nimajo niti enega! Nov izjemen uspeh slovenske kulinarike: spoznajte tri mlade chefe, ki .... (FOTO)
Na najpomembnejšem svetovnem tekmovanju mladih chefov S. Pellegrino Young Chef Academy bodo letos Slovenijo zastopali kar trije mladi kuharji.
To so Boštjan Volk iz Gostišča Volk v Plešivcu, Matija Cotič iz Koče na Kokoši in Pablo Donatio Falcon iz Hiše Franko. "Ko smo dobili obvestilo, nismo mogli verjeti. Naši chefi bodo predstavljali kar petino vseh tekmovalcev v regijskem finalu za jugovzhodno Evropo in Mediteran," navdušenja ob najavi te lepe novice ni skrivala Lili Vodušek, produktna vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP, ki udeležencem pomaga skozi celoten proces – od prijave do nastopa na tekmovanju.
Na regionalnem finalu, ki bo potekal 25. in 26. novembra na Malti, bo Slovenija imela tudi sodnika. To prestižno nalogo bo opravljal Igor Jagodic iz ljubljanske restavracije Strelec, ki je tudi nosilka Michelinove zvezdice. S. Pellegrino Young Chef Academy je globalna pobuda za odkrivanje in mentorstvo nadarjenih mladih kuharjev, starih do 30 let.
Na tekmovanje se prijavi na tisoče mladih, saj s tem dobijo priložnost, da se povežejo in učijo od najvplivnejših predstavnikov svetovne gastronomije ter na globalnem odru pokažejo svojo kulinarično ustvarjalnost.
Prvi izbor na podlagi pisnih prijav opravijo strokovnjaki prestižne Mednarodne šole italijanske kulinarike ALMA. Letos je to selekcijo prestalo 165 kandidatov z vsega sveta, ki so se s tem uvrstili v 15 regijskih finalov. "S tekmovanjem S. Pellegrino Young Chef Academy sodelujemo že od prve izdaje in vsakič znova nas preseneti, saj so kandidati čedalje boljši in postopek izbora zato ni lahek," je poudaril Matteo Berti, vodja izobraževanja na ALMA.
Slovenija s tremi, Grčija z enim, Hrvaška brez
Iz Slovenije se je tokrat na tekmovanje prijavilo devet kandidatov, za regijski finale so bili izbrani trije. "To je res neverjetno, saj našo regijsko konkurenco predstavljajo precej večje države, med njimi Hrvaška in Grčija. Slednja bo imela v regijskem finalu enega predstavnika, naša južna soseda žal nobenega. Če stvar pogledamo globalno, pa je še bolj neverjetna: tekmovalci iz države z dvema milijonoma prebivalcev bodo predstavljali skoraj dva odstotka vseh tekmovalcev," je pomen tega uspeha orisala Lili Vodušek. Poleg Slovenije in Grčije bodo svoje predstavnike na Malti imeli še Madžarska, Izrael, Romunija, Poljska, Srbija in Malta.
Že regionalni finale mladim kuharjem predstavljajo izjemno priložnost za izpostavljenost, saj bodo svoje avtorske jedi predstavili sodniški žiriji samih priznanih kuharjev. Na Malti bodo poleg našega Igorja Jagodica jedi in nastop mladih chefov ocenjevali še Thanos Feskos iz Grčije, Iwona Niemczewska iz Poljske, Alexandru Iacob iz Romunije ter Victor Borg z Malte.
Naši tekmovalci bodo sodnikom postregli Vipavo, domači gozd in poezijo
Naši mladi kuharji se že pripravljajo na regijski finalni izziv, vsak od njih pa je navdih za tekmovalno jed iskal v sebi in v svojem domačem okolju. Za žirijo ALMA so namreč poleg recepta in kuharskih tehnik izjemno pomembne tudi zgodba, vrednote in osebno prepričanje chefa, ki jih jed izraža.
Matija Cotič iz Koče na Kokoši, ki mu bo kot mentor na tekmovanju stal ob strani Tomaž Kavčič, je žirijo prepričal z jedjo, ki jo navdihuje tradicija Vipavske doline, njega glavna zvezda pa je skromna repa tropinka. "Moja jed je poklon tradiciji in trajnostni naravnanosti Vipavske doline. Jota iz repe tropinke je postrežena v aluminijasti posodici, v sebi skriva okuse in spomine žetve. Spremljajo jo kožna klobasa krotegin, kruh iz moke grozdnih pešk in prekajeno olje grozdnih pešk. Jed je preplet različnih tradicionalnih in sodobnih pristopov in tehnik, vsak ugriz pa zbudi spomine na družino, vinograde in naše vrednote," je svoj krožnik doživeto opisal Matija.
Boštjanu Volku iz Gostišča Volk, ki je tudi lanski prejemnik nagrade Evropski mladi chef leta 2023, bo kot mentor svetoval Jure Tomič. Boštjanov navdih predstavlja domači gozd. "Lani sem na obrobju gozda pri gostilni posadil bučna semena. Ko sem šel nekega jutra pogledat, kako rastejo buče, sem na eni videl ugriz, ki ga ima v naših krajih le divjad. Tako sem dobil navdih za tekmovalno jed, v kateri sem povezal jelena, bučo in gobe, ki skupaj predstavljajo naravne gozdne okuse."
Glavni krožnik tako sestavljajo natrgano jelenovo meso, bučni pire, okisana čebulica in čipka (tuille) bučnih semen, jed pa dopolnjujeta še maslo in biskvit (sponge) bučnega olja ter jelenova juha, posodica iz gob in ocvrtek buñuelo temnega piva s kremo jelenovega kostnega mozga.
Slovenijo pa bo na tekmovanju zastopal tudi mladenič, ki ni Slovenec, saj njegove korenine segajo od Španije do Urugvaja ter od Venezuele do Italije, a dela v Sloveniji. Pablo Donatio Falcon je junior chef pri Ani Roš v Hiši Franko, njegova mentorica bo tamkajšnja head chefinja Yvonne Melee Simon, Pablov navdih pa predstavlja poezija.
"Gastronomija in poezija predstavljata dva izmed najlepših izrazov, ki jih je človeštvo razvilo za komunikacijo. Obe nas opominjata na lepoto, ki nas obdaja, in na odpornost človeškega duha. To povezavo sem zajel v koncept haikuja, japonske poezije v treh verzih," je svoj navdih za jed, ki jo sestavljajo trije verzi, opisal Pablo.
Prvi verz je sestavljen iz hrustljavega krekerja iz stročnic s kislo smetano z medenim cvetnim prahom, emulzije bučnih semen, zelenega kardamoma ter sezonskih zelišč in rož. Drugi verz predstavlja gozdna infuzija iz brinovih jagod in borovih iglic, ki pomaga očistiti brbončice ter povezuje okuse iz prvega verza s tistimi iz tretjega, ki je sestavljen iz srnjaka z bučo in zemeljskih okusov tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.
Slovenec na prejšnji izvedbi tekmovanja odnesel pomembno nagrado
Na regijskem finalu prejšnje izdaje S. Pellegrino Young Chef Academy smo se Slovenci odlično odrezali, predstavljala sta nas zdajšnji Masterchef sodnik Mojmir Šiftar in mladi Žiga Koprivc, ki je domov odnesel tudi nagrado S. Pellegrino za družbeno odgovornost. Poleg slednje na regionalnem finalu podelijo še nagrado Acqua Panna Connection in Gastronomy za avtorja jedi, ki najbolje predstavlja kulturno dediščino kuharjeve rodne regije, in nagrado Fine Dining Lovers Food for Thought, ki jo na podlagi glasov spletne skupnosti Fine Dining Lovers dobi kuhar, ki z avtorsko jedjo najbolje predstavlja svoja osebna prepričanja. Seveda pa je najbolj zaželena nagrada zmaga na regionalnem finalu, ki prinese udeležbo na svetovnem finalu, ki bo konec leta 2025 potekal v Milanu.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču