3. Doboš torta
Biskvit:
- devet jajc
- devet žlic sladkorja
- devet žlic moke, ne polnih
- vrečka vaniljevega sladkorja
Nadev:
- šest jajc
- 200 gramov sladkorja
- 200 gramov čokolade
- 200 gramov margarine ali masla
- dve vrečki vaniljevega sladkorja
Glazura:
- 200 gramov sladkorja
Priprava biskvita: Beljake stepemo, dodamo navadni sladkor in vaniljev. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato dodamo rumenjake. Ko je zmes dobro stepena, dodamo moko in nežno premešamo. Iz te količine bo nastalo osem do devet biskvitov: skorjice naj bodo okrogle, lažje in hitreje pa jih spečemo v večjem pekaču, nato pa jih prerežemo na pol ali na tri dele.
Priprava nadeva: Jajca stepemo s sladkorjem, nato pa kuhamo na pari od deset do 15 minut, da zavre. Nato dodamo čokolado in kuhamo toliko časa, da se čokolada stopi. Dodamo vaniljev sladkor. Ko se nadev malo ohladi, dodamo malo masla ali margarine in mešamo, dokler se ne stopi. Pri dodajanju margarine nadev ne sme biti popolnoma hladen, naj bo vroč približno 40 stopinj. Nadeva ne stepamo z mešalnikom: mešajte z žlico, dokler se sestavine ne povežejo.
Ko se nadev ohladi in strdi, nadevajte skorje. Naredite glazuro: na majhnem ognju pražite sladkor, vendar pazite, da se sladkor ne zažge. Prelijte po torti. Dokler je glazura še vroča, torto režite z vročim nožem. Okrasite po želji.