2. Sladka gibanica
Testo:
- 250 gramov moke
- kvas
- mleko
- žlička sladkorja
- jajce
- maslo
- mleko
- sol
Nadev:
-15 dekagramov skute (Vipavske)
- jajce
- tri žlice sladkorja
- alpska sladka smetana (2,5 decilitra)
Priprava: V mlačno mleko razdrobimo kvas, dodamo sladkor, pustimo vzhajati. Raztopimo maslo (ali margarino), primešamo mleko, dodamo jajce in razžvrkljamo. V moko dodamo vzhajan kvas in pripravljeno maso. Mešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gladko testo, ki ga pustimo vzhajati. Ko je vzhajano, ga razvaljamo v krog (malo večji od modela) in s pomočjo valjarja preložimo v model. V skuto dodamo jajce in sladkor ter dobro premešamo. Damo v pripravljen model in poravnamo. V smetano dodamo sladkor in jajce ter premešamo. Vlijemo na skuto. Pečemo pri 200 stopinjah, dokler se na vrhu ne naredi na nekaterih delih rjava skorjica. Gibanica je najboljša topla – segrejemo jo lahko v mikrovalovni pečici, priporoča avtorica recepta na portalu Kulinarika.net.