2. Sladka gibanicaTesto:- 250 gramov moke- kvas- mleko- žlička sladkorja- jajce- maslo- mleko- sol Nadev:-15 dekagramov skute (Vipavske)- jajce- tri žlice sladkorja- alpska sladka smetana (2,5 decilitra)Priprava: V mlačno mleko razdrobimo kvas, dodamo sladkor, pustimo vzhajati. Raztopimo maslo (ali margarino), primešamo mleko, dodamo jajce in razžvrkljamo. V moko dodamo vzhajan kvas in pripravljeno maso. Mešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gladko testo, ki ga pustimo vzhajati. Ko je vzhajano, ga razvaljamo v krog (malo večji od modela) in s pomočjo valjarja preložimo v model. V skuto dodamo jajce in sladkor ter dobro premešamo. Damo v pripravljen model in poravnamo. V smetano dodamo sladkor in jajce ter premešamo. Vlijemo na skuto. Pečemo pri 200 stopinjah, dokler se na vrhu ne naredi na nekaterih delih rjava skorjica. Gibanica je najboljša topla – segrejemo jo lahko v mikrovalovni pečici, priporoča avtorica recepta na portalu Kulinarika.net.
https://www.metropolitan.si/trendi/kulinarika/kaj-bo-nocoj-na-vasi-mizi-poglejte-jedi-ki-so-za-bozicni-vecer-najbolj-priljubljene-tako-po-svetu-kot-tudi-pri-nas/