Žalostno dejstvo je, da so nekateri za zaslužek pripravljeni narediti vse. Tudi takrat, ko s tem marsikoga odbijejo.
Vsaj občasno si radi privoščimo kakšen obrok v restavraciji - v družbi ali sami. V luči naraščajočih cen na jedilniku pa marsikdo dvakrat pomisli, kaj bo naročil, saj nas na koncu lahko vse skupaj stane malce preveč. Seveda je jasno, da morajo gostinci ob tem zaslužiti, a nekateri - kot kažejo izkušnje - pri tem res pretiravajo. Na to je opozoril uporabnik Reddita in sprožil številne odzive.
"Moram deliti svojo nejevoljo po obisku priljubljene domače verige restavracij. Usedem se na kosilo in me šokira cena – piščančja solata, ena jed s prilogo in dve pijači za 42 evrov. Tako se začne moja raziskovalna misija cen. To kosilo me je stalo približno 3 odstotke mojih prihodkov, medtem ko je leta 2021 isto kosilo stalo 183 kun oz. 24,3 evra. Takrat je to pomenilo približno 2,6 odstotka mojih prihodkov. Skupaj to pomeni povečanje cene za 57,9 % v treh letih. Torej, ne glede na to, da so se mi prihodki v treh letih povečali za več kot 500 evrov oziroma nekaj več kot 50 odstotkov (kar verjamem, da večina ljudi niti približno ni dosegla), me danes to kosilo stane več kot leta 2021," je zapisal možakar iz Hrvaške.
Rant na cijene restorana
byu/coldfire1994 incroatia
Drugi uporabniki so kaj hitro začeli pisati komentarje, med njimi pa se je znašel tudi ta zapis, ki je dal misliti: "Ko naročiš ocvrti krompirček in zeleno solato, ju plačaš skoraj 8 evrov, dejanski strošek za restavracijo pa je verjetno manj kot en evro. Ocvrti krompirček te stane 3,5 do 4 evre, porcija solate pa okoli 4 evre, odvisno od restavracije," je zapisal en komentator in s tem dejansko pokazal način, kako je mogoče malce prihraniti - pa tudi na pogoltnost nekaterih gostincev. Da se razumemo: nikakor ne mečemo vseh v isti koš, a dobro je biti pozoren na tiste, ki uporabljajo take "prijeme."
"Ljudje si čedalje pogosteje hrano pripravljajo doma, ob vsakodnevnih podražitvah je kakovost vse bolj obupna, prepričan pa sem tudi, da so higienski pogoji pri pripravi hrane močno padli. Cena delavske malice se je od korone skoraj podvojila, raje si prinesem ostanke hrane od doma – ta vsaj nima okusa po čistilu," je bil odločen drugi uporabnik.
"Ja, cene so res povsem podivjale po prehodu na evro, vsi izkoriščajo zmedo. Pred nekaj dnevi sem bil v eni priljubljeni piceriji v Cvjetnem naselju (Zagreb) – srednja mešana pica 16 evrov. Sicer je malo večja kot drugje, ampak gre za čisto navadno pico z najbolj osnovnimi sestavinami, nič posebnega. Vedno sem rad šel tja, ampak zdaj se bojim, da me ne bodo več videli – tole je naravnost nesramno," se je pridušal komentator.
Eden od sodelujočih v razpravi pa je podal drugačen pogled: "Restavracije niso drage – mi smo revni. Ampak, ja, cene so konkretno poskočile, Če niso, je pa kakovost občutno padla. Sam grem še vedno ven jest, ampak precej redkeje kot prej. Predvsem zato, ker za relativno visoko ceno ne dobim več kakovosti. Če se ne motim, so celo šiš čevapi pri Vjesniku (Zagreb) zdaj 9 evrov. Bil sem v japonskem lokalu – srednja porcija sušija + malo pivo, 24 evrov. Dobra restavracija, mislim, da ima celo Michelinovo zvezdico, ni konec sveta. Ampak če bi peljal vso družino ven, s predjedjo in sladicami (ker jih bo kdo pač naročil), hitro prideš na 150 evrov za 4 osebe – in to je res veliko," je zapisal in dodal, da se raje odpravijo v picerijo z zmernimi cenami. Ja, res drži, da vsak izbira sam, v tej luči pa je dobro vedeti, kaj nas bo stalo več, kot smo najprej mislili - in prihraniti vsaj pri teh stvareh.