J. Z. | 16. 10. 2022, 19:27
V le nekaj korakih lahko iz starega kruha pripravite povsem novo jed
Ob vse višjih cenah v trgovinah je toliko bolj pomembno, da hrane ne mečemo v smeti. Poiskali smo recept, ki ga lahko pripravite, če vam pravočasno ne uspe porabiti kruha.
Slovenski kuharski mojster Marko Pavčnik spada med najbolj talentirane kuharje pri nas. Najraje ustvarja iz lokalnih, tradicionalnih in divjih sestavin. Pri kuhanju se drži etičnih smernic, zaradi katerih rad eksperimentira tudi s slabšimi kosi mesa, in sicer po načelu od nosa do repa. Tudi pri pripravi zelenjave in drugih sestavin skuša slediti filozifiji kuhanja brez odpadkov. V sodelovanju s trgovsko verigo Spar je pripravil recept, ki lahko pomaga rešiti dilemo, kam s starim kruhom.
Sestavine:
- Star kruh 250 g
- Sladka smetana 300 g
- Mleko 300 g
- Tri jajca
- Sladkor 100 g
- Rozine 60 g
- Orehi, lešniki 100 g
- Ena žlička cimeta
- Kisla jabolka 200 g
Priprava:
Star kruh zrežemo na kocke in ga namočimo z mlekom in smetano.
Kruhu dodamo rumenjake, namočene rozine, oreške, cimet ter nežno premešamo.
Iz sladkorja in beljakov naredimo sneg, ki ga v dveh korakih rahlo umešamo kruhovemu narastku.
Narastek damo v pomaščen pekač in pečemo 15 minut 180-190°C z ventilatorjem.
Če se odločimo za manjše porcije, skrajšamo čas peke.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice