Poznate razliko med oštarijo, restavracijo in tratorijo?

16. 5. 2024, 12:54 | L. PA.
Deli
Poznate razliko med oštarijo, restavracijo in tratorijo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kam se odpraviti, ko bi radi ob kozarcu vina in domačih jedeh preživeli sproščen večer, kam pa, ko si zaželite nekaj bolj elegantnega in formalnega?

Restavracija, oštarija, gostilna, tratorija ... te pojme marsikdo uporablja kot sopomenke, vendar imajo v Italiji predvsem oštarija, tratorija in restavracija svoje točno določene pomene.

Da boste naslednjič, ko vas zagrabi lakota, našli točno to, kar iščete, bodite pozorni na naslednje razlike, ki so jim na spletni strani Taste Atlas, posvečeni lokalni kulinariki po vsem svetu, namenili celo posebno razpredelnico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Restavracija je najbolj formalen gostinski obrat med vsemi tremi. Cene bodo tam tako najvišje, interjer eleganten in sofisticiran, od vas pa se pričakuje, da temu prilagodite tudi način oblačenja. Meni je a la carte in vsebuje tako tipično lokalno hrano kot bolj sofisticirane jedi, ponudba pijač široka, kuhala pa vam ne bo kakšna stereotipna italijanska nona, temveč pravi chef.

Morda vas zanima tudi:

Manj razlik je med oštarijo in tratorijo, zato je tu pametno vedeti, kam se podajate. V oštariji se boste najedli najceneje. Gre za majhen, preprost vinski bar, kjer pa strežejo tudi enostavne jedi. Od pijač je tako na meniju le vino, pojeste pa lahko kakšno predjed, testenine, hrano na žlico in meso. Meni ni nujno stalen, ampak vam bodo sproti povedali, kaj ponujajo.

Sneg in dež nad Slovenijo: spremljajte, kako se premikajo padavine

Vzdušje je sproščeno, oprema skromna, zato se tudi vam ni treba pretirano urejati, kuhal pa vam bo verjetno kar lastnik ali kak član njegove družine.

Tratorija je lokalen, običajno družinski gostinski obrat, kjer strežejo tradicionalne italijanske jedi. Tam boste verjetno našli znane mize s kockastimi prti, interjer bo rustikalen, urejen, a še vedno veliko manj formalen kot v restavraciji.

Meni vam bo na voljo, a najbrž ne zelo obsežen, poudarek je namreč res na preverjeni tradicionalni hrani, med pijačami pa strežejo vino, pivo, žganje in celo kavo.

Odkrijte skrite bisere italijanskih jezer, ki jih večina turistov ne pozna

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec