Slovenci so poslali darilo papežu, ga očarali in mu polepšali praznike.
Ob letošnjem božiču so papežu Frančišku podarili slovensko orehovo potico. Slovenska potica je že večkrat očarala tujce, vendar je tokrat navdušila najvišjega predstavnika Katoliške cerkve.
Papežu Frančišku so poslali potico
V Rim so prejšnji teden poslali devet orehovih potic s Ptuja, papež Frančišek pa je poskusil eno od njih, navaja PeTV. Bila mu je zelo všeč. Potico, ki je simbol slovenskega kulinaričnega izročila, je prepoznal kot izjemno darilo, vredno posebnega mesta na praznični mizi.
Na idejo, da bi za božič obdarili papeža, so prišli v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla in v Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj. Potico so poslali prek Veleposlaništva Republike Slovenije pri Svetem sedežu v Vatikanu, ki ga vodi veleposlanik Franci But.
"Ker ptujski zavod že več kot 35 let v našem samostanu vsako leto pripravlja festival dobrot, sem se spomnil, da bi lahko, če je v našem samostanu vsako leto toliko dobrot, tokrat pripravili potico za papeža in mu jo izročili ob prihajajočem prazniku," je dejal predstojnik ptujskega minoritskega samostana pater Milan Kos. Pater je kot zanimivost še povedal, da se je predaja potic nenačrtovano zgodila prav na papežev rojstni dan, ki ga praznuje 17. decembra.
Orehovo potico za papeža je spekel gospod Srečko Rajh iz Retreža pri Slovenski Bistrici, kmetijski svetovalec za dopolnilne in dodatne dejavnosti pri KGZS Zavod Ptuj, izpostava Slovenska Bistrica. "Vse surovine za potice, ki so šle v Vatikan, so bile lokalnega izvora, moka je bila iz Frama, orehi iz Poljčan, jajca od sosedov. Me je pa projekt stal zabave na zaključku zavoda ob koncu leta, saj sem si lahko privoščil samo večerjo, nato pa sem se odpravil k počitku zaradi obilice dela ob koncu tedna," je pojasnil Rajh.
Gesta simbolizira sodelovanje in promocijo slovenskih kmetijskih izdelkov, "ki so ponos naše tradicije in dediščine", pravijo v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla in v Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj. Kot je povedal direktor ptujskega zavoda Andrej Rebernišek, so na ta edinstven način promovirali slovenskega kmeta, podeželje in kulinariko. "Moram reči, da smo bili kot partner v tem projektu, še posebej ko smo se odpeljali v Rim, vsi navdušeni," je dejal.
Dejstvo je, da s to gesto Slovenija ne opozarja le na svojo bogato kulturno dediščino, temveč tudi utrjuje svoj položaj na zemljevidu svetovnih kulinaričnih tradicij. Potica, ki že dolgo velja za nepogrešljiv del prazničnih jedilnikov, je tako zdaj dosegla tudi Vatikan.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem