Ljubljana ponuja številne skrite kotičke, ki kar kličejo po obisku. In eden takih je zagotovo butična pekarnica Mama peče, ki ponuja veliko več, kot se zdi na prvi pogled.
Lično urejena izložba kar vabi k obisku prostora, iz katerega omamno diši po sveže pečenem kruhu in umetelno pripravljenih sladkih prigrizkih ter sendvičih. Pekarnica se "skriva" na naslovu Šmartinska ulica 24, nedaleč stran od znamenitega Orto bara, pred železniškim podvozom. Gre za lokacijo, ki je nedaleč stran od centra Ljubljane, ki ga vsak dan napolnijo trume obiskovalcev, tako tujih kot domačih. In zagotovo bi si marsikdo med njimi zaželel kakšnega okusnega prigrizka in odlične kave - vse to pa je na voljo v pekarni, ki jo vodi simpatičen ukrajinski par. Gospod Jurij skrbi za prodajo, njegova soproga Marina pa ustvarja pekovske dobrote. Ustavili smo se pri Juriju, ki nas je prijazno sprejel in povedal zgodbo o njuni pekarni ter ponudbi, ki je nadvse zanimiva in zelo okusna.
Za začetek nam povejte, od kdaj je vaša pekarna Mama peče na tej lokaciji?
Približno eno leto, odprli smo jo petega aprila leta 2024.
Kako poteka vaše delo?
Vsak dan pečemo izdelke, tako da so vedno sveži. Ponudbo prilagajamo povpraševanju, pozorni smo na to, kateri dan v tednu je, če so kakšni prazniki ali počitnice, tako da pozorno načrtujemo, koliko izdelkov ponudimo naslednji dan. Vsi naši pekovski izdelki so narejeni z drožmi, tako da potrebujemo dva do tri dni, da jih pripravimo. Vse skupaj poteka tako: danes jih naredimo, potem počakamo en dan, nato jih spečemo. Pri našem delu sta pomembna dva dejavnika, načrtovanje in seveda naše stranke. Imamo stalne stranke, ki se pri nas oglasijo vsak dan in pridejo po sveže izdelke.
Kakšna je ponudba?
Na dva do tri tedne ponudimo nove izdelke, ponudbo razvijamo in dopolnjujemo. Imamo pekovske izdelke, ki so vedno v naši ponudbi, a hočemo biti inovativni, vedno smo pozorni na odzive strank. Če nad kakšno stvarjo niso navdušeni, jo umaknemo iz prodaje in razvijamo novo.
V vitrinah so zelo mamljive sladice, nam jih lahko opišete?
Od sladkih izdelkov ponujamo klasične rogljičke - navadne, čokoladne in marmeladne, imamo še francoske tortice z borovnicami in pistacijami. Na voljo so tudi buhtlji z raznimi polnili: z marelično marmelado, z višnjami in čokolado, z malinami in vaniljevo kremo. Poleg tega imamo okrogle rogljičke z limonino kremo in kvadratne rogljičke s karamelno kremo. Tukaj so še medenjaki, pa še kolači, sadni in limonin.
Tudi raznih vrst kruha je veliko na voljo.
Res je, najde se nekaj za vsak okus. Pripravljamo francoske bagete, kmečki podeželski kruh, česnov kruh, italijanske ciabatte, žemljice z medom in orehi, polnozrnati kruh, imamo še rženi kruh. To je naša stalna ponudba. Poleg tega ponujamo še focaccie, a smo jih danes že vse prodali (intervju je nastajal ob 12.30, op. a.). Ponujamo tiste z zelenjavo in olivami. Nekaj časa smo delali tudi focaccie z mikro zelenjavo, slednjo je pri nas mogoče tudi kupiti. Na voljo so še sendviči iz focaccie z italijanskim pršutom in hrenovke v testu - a testo je malce posebno. Naredimo ga iz testa za vaflje, ne iz navadnega.
Vidim, da je pri vas mogoče spiti še kavo.
Ja, imamo zelo dobro italijansko kavo. Dolgo časa sem iskal novo kavo, ki bi jo lahko ponudili strankam, našel sem jo v Italiji, tako da jo zdaj pripeljemo sem in z njo smo dopolnili naš asortiman. Kilogram kave v Italiji stane 34 evrov, tako da so cene naše kave prijazne do žepov strank. Pri nas je skodelica kave res precej cenejša kot v ljubljanskih lokalih, predvsem tistih v centru mesta. To nam povedo tudi stranke, ki se rade ustavijo, se posladkajo z rogljičkom, ob tem pa z veseljem spijejo še kakšno kavico. Drznil bi si povedati, da je to najboljša kava za ta denar v Ljubljani. Seveda lahko v slovenski prestolnici najdete boljšo kavo, a ta je običajno res draga, od 3 do 5 evrov za skodelico. No, pri nas je drugače.
Naj dodam, da vse pripravljamo tako, kot bi naredili zase, za našo domačo mizo. Vse, kar ponujamo strankam je vedno takšno, kot bi hoteli na mizo dobiti tudi jaz in moji domači. Imamo še nekaj posebnega - sirupe za kavo. Nekateri jo pijejo s sladkorjem, a pri nas si jo lahko posladkajo s sirupi z različnimi okusi: jagoda, mandarina, banana, mango, tiramisu, gozdni sadeži in kokos. Morda bi kdo pomislil, da se sadni okusi ne ujemajo z okusom kave, a vseeno je vredno poskusiti. Verjemite, prijetno boste presenečeni, kako odlična je lahko ta kombinacija. Preprosto daje posebno noto, prav takšno, kakršna je stranki pisana na kožo, saj si lahko vsak izbere svoj okus.
Kako sta si z ženo razdelila naloge?
Marina peče, jaz ji pomagam in skrbim za prodajo. Delo se začne s peko ob 2. uri zjutraj, tako da so strankam takoj zjutraj vedno na voljo sveži izdelki. Glede ponudbe je pa tako, vedno preizkušamo nekaj novega, saj je moja soproga res inovativna in oba si želiva strankam ponuditi najboljše, kar se da.
Ves čas se trudiva raziskovati, na police postaviti nekaj novega. Vse novitete najprej poskusimo v okviru družine, potem pa - će se vsi strinjamo - to pride tudi do strank. Če jim je všeč, izdelek obdržimo v naši ponudbi. Ko izdelke preizkušamo doma, povabimo tudi naše sosede, poleg nas so oni prvi, ki jih testirajo. Če so še oni zadovoljni, je vse v redu, saj bodo verjetno tudi stranke.
Rekli ste, da ste iz Ukrajine. Iz katerega kraja?
Moja soproga Marina je iz Odese, jaz pa iz Čerkasija.
Opazili smo česnov kruh, ki je tudi na pogled videti zelo lepo. Je to kakšen poseben kruh?
Ja, pravzaprav gre za ukrajinski kruh, pečemo ga po našem receptu, imenuje pa se pampushky. Tradicionalno se postreže ob boršču. Gre za malce specifičen kruh in imamo stranke, ki redno prihajajo ponj in kupujejo samo ta kruh. Je aromatičen in poseben, nekateri ga naravnost obožujejo. Enkrat se je celo zgodilo, da je prišla gospa in kupila ta kruh, bil je zadnji za tisti dan, takoj za njo pa še ena gospa, ki ga je prav tako hotela. Potem sta se prav hitro zmenili in me prosili, naj ga prerežem na pol. Tako je vsaka dobila svoj kos česnovega kruha in obe sta bili zadovoljni.
Kaj pa pravite na stranke tukaj v Sloveniji?
Opazil sem, da ste Slovenci precej konzervativni, ko gre za kruh. Zdaj imamo stranke, ki so pogosto hodile mimo pekarne, pogledale v izložbo, a so potrebovale nekaj časa, da so vstopile noter. Ko pa so preverile našo ponudbo, so se začele vračati. Potrebujete pač nekaj časa, da vzpostavite zaupanje, a ko se to enkrat zgodi, ste zelo zvesti, kar je res lepo.
Kako pa ste vi zadovoljni z življenjem pri nas?
Zelo. Hvala, Slovenija in hvala, Slovenci. Imate zelo lepo, zelo dobro državo. Če kdaj živiš v kakšni drugi državi, potem lahko primerjaš, kako so zadeve urejene kje drugje in kako funkcionirajo tukaj. Moram povedati, da smo resnično hvaležni in zadovoljni. Ko poznaš razlike, jih začutiš na svoji koži, in lahko z gotovostjo trdim, da smo srečni z življenjem v tej lepi deželi.
Ob koncu naj dodamo še cenik in pripombo: cene pekovskih izdelkov, ki smo jih "testirali" tudi sami, so žepom prijazne. Polnozrnat in ržen kruh tako na primer staneta 2,5 evra, česnov pa je za 20 centov dražji. Okusni rogljčki razkošnega okusa so na voljo od 1,8 do 3,5 evra, s tem, da slednji resnično napolnijo želodce, saj so tudi precej veliki.
View this post on Instagram
Žemlja z orehi in medom je na videz bolj podobna manjšemu kruhku, njen okus pa, kot smo ugotovili tudi sami, ni sladek. V testu se začuti aroma orehov in iz nje je mogoče narediti odličen sendvič, ki si ga mirno privoščite za malico sredi delovnega dne. Pomembno je tudi to, da je vsaka stranka prijazno postrežena, gospod Jurij pa potrpežljivo in prijazno odgovori na vsako vprašanje glede izdelkov, ki jih ponujajo.