V Pekarni SPAR: videli smo, kako delajo pregrešno dobre krofe, in preizkusili povsem nov okus, ki bo hit tokratnega pusta (FOTO)

21. 2. 2025, 09:01 | Uredništvo
Deli

V pustnem času je nemogoče spregledati eno izmed najbolj priljubljenih slaščic – krofe. A kako nastanejo tisti najboljši, sveže ocvrti krofi z marelično marmelado? SPAR je odprl vrata svoje Pekarne SPAR in novinarjem omogočil ekskluziven vpogled v proces njihove izdelave. Razkril pa je tudi veliko novost, ki prihaja na police.

Pekarna SPAR vsak dan zagotavlja svežo in kakovostno ponudbo, ki obsega kar 75 različnih pekovskih in 40 različnih slaščičarskih izdelkov. Med njimi so tudi njihovi priljubljeni marelični pustni krofi, ki jih v tem prazničnem času spečejo več kot 380.000. Ob tem v Pekarni SPAR nenehno skrbijo za razvoj novih in inovativnih izdelkov. Letos bodo pustno ponudbo obogatili z najnovejšo pridobitvijo – dubajskim krofom, ki bo ekskluzivno na voljo na policah INTERSPAR.

SPAR Slovenija v svoji lastni Pekarni SPAR zaposluje več kot 185 pekov in slaščičarjev, ki vsak dan skrbijo za sveže in kakovostne pekovske izdelke. Ko se bliža pustni čas in krofi postajajo ena najbolj priljubljenih slaščic, jim v pekarni namenijo posebno pozornost. V celoletni ponudbi imajo namreč krofe različnih dobaviteljev, a v tem času so še posebej ponosni na svojo lastno proizvodnjo.

Pekarna SPAR krofi peka novost dubajski krof pust pustni čas
Bobo

V Sparu Slovenija prisegajo na sveže ocvrte krofe, da kupcem vedno ponudijo najboljši okus in jih ne zmrzujejo. Okus krofa je tako rezultat kakovostnih surovin, pravega razmerja med njimi in izpopolnjenega tehnološkega postopka izdelave, kjer vsaka surovina prispeva svoj del k popolnemu okusu. Zato to priljubljeno pustno slaščico pripravljajo samo v pustnem času.

Olje, ki izboljša okus mesa, a ga v Sloveniji le redko uporabljamo

"Krofi so zahteven izdelek. Pri vzhajanju testa je pomemben čas, pomembna je temperatura, na kateri vzhaja, in količina vlage. Krof je zelo občutljiv za prepih, treba je biti kar previden. Vsako leto se usedemo in pogledamo, ali je bilo vse v redu, kje so bile težave in kaj moramo spremeniti naslednje leto. Preden smo jih začeli prodajati v trgovino, smo jih en teden cvrli samo zase, da smo izpopolnili recepturo. Letos smo recimo malo zmanjšali količino kvasa," pojasni vodja Pekarne SPAR Boštjan Kos.

vodja Pekarne SPAR Boštjan Kos
Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR
Bobo

17 ton moke, 9 ton mareličnega polnila in 2 toni sladkorja za posip

V pustnem času bodo v Pekarni SPAR dnevno pripravili 43.000 krofov, v dveh tednih pa skupno 380.000 krofov. Za njihovo pripravo bodo porabili 17 ton moke, 9 ton mareličnega polnila in 2 toni sladkorja za posip. Celoten postopek priprave krofa, od testa do končnega izdelka, traja 3 ure, kar vključuje 10 minut mešanja, 20 minut oblikovanja ter vzhajanja in cvrtja, ki traja 2 uri in 30 minut.

Krofi so ocvrti pri stalni temperaturi, med cvrtjem pa so dvakrat obrnjeni. Pri pripravi krofov sodeluje osem oseb, celoten postopek pa poteka pod natančnim nadzorom pekovskega mojstra, medtem ko so čez dan izvedene tudi številne senzorične analize. Sparovi krofi, težki 80 gramov, so večji od običajnih in še isti dan po cvrtju dostavljeni v vse trgovine Spar, Interspar, restavracije Interspar ter franšizne trgovine Spar Slovenija.

Novost – ekskluzivni dubajski krof

V Sparu Slovenija vedno sledijo najnovejšim trendom in skrbijo za pestro ponudbo, zato bodo v letošnjem pustnem času v trgovinah Interspar presenetili s prav posebno novostjo – ekskluzivnim dubajskim krofom. Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR, poudarja: "Ponosni smo, da naši krofi vsako leto navdušujejo, saj to potrjuje, da se naša predanost kakovosti in svežini ter trdo delo naših pekov resnično obrestujeta."

Pekarna SPAR krofi peka novost dubajski krof pust pustni čas
Bobo

Medtem ko se krofi z marelično marmelado polnijo strojno, pa priprava dubajskega krofa zahteva izkušene delovne roke. Zaposleni namreč na posebni napravi krof napolnijo z nadevom iz pistacijeve kreme, nato ga pomočijo v čokolado, za konec pa ga okrasijo še sesekljanim kadaifom in z drobljenimi koščki pistacije.

  • Dubajski krof iz Pekarne SPAR bo na voljo le v trgovinah Interspar, in sicer od srede, 26. 2., do 4. 3. 2025. Cena bo 1,99 evra.
  • Navaden marelični krof Pekarne SPAR; redna cena: 0,99 evra, v akciji (trenutno poteka) pa je cena 0,69 evra.
Pekarna SPAR krofi peka novost dubajski krof pust pustni čas
Bobo

Pekarna Spar je ena izmed največjih in tehnološko najbolje opremljenih pekarn v Sloveniji, ki ponuja širok izbor svežih izdelkov, pripravljenih iz skrbno izbranih sestavin po tradicionalnih postopkih. Njena predanost kakovosti je prepoznana tudi na nacionalni ravni – Gospodarska zbornica Slovenije je z zlatim priznanjem nagradila kar 11 izdelkov Pekarne Spar.

Že deseto leto zapored je Pekarna Spar prejemnica prestižnega priznanja Inštituta za nutricionistiko, ki vsako leto nagradi najbolj inovativna živila. V letošnjem izboru za leto 2025 je v kategoriji kruha nagrado prejela čičerikina copatka, ki s svojo inovativnostjo izstopa v ponudbi Pekarne Spar.

pekarna Spar krofi
SPAR je edini trgovec, ki ima svojo lastno pekarno.
Bobo

Nagrajen kruh z drožmi

Poleg inovacij v pekarstvu Pekarna Spar že vrsto let skrbi tudi za lastne droži. Njihov kruh z drožmi je bil že leta 2019 nagrajen z nazivom Inovativno živilo, prav tako pa je prejel jubilejno posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil. S tem Pekarna Spar dokazuje svojo zavezanost k razvoju kakovostnih in inovativnih pekovskih izdelkov, ki združujejo tradicijo in sodobne prehranske trende. 

@metropolitan.si

♬ original sound - Metropolitan.si

Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih

Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec