Piransko okence, kjer se zaradi ocvrtih kalamarov in rib gnetejo turisti in domačini – in vsi se vračajo!

19. 4. 2025, 08:00 | Marijana Podhraški

Na prelepem piranskem trgu iz samopostrežne gostilnice zadiši po vsem najboljšem, kar ponuja naše morje – in tudi po marsičem slastnem za povrhu.

Fritolin pri Cantini je postal že nekakšna poletna navada zvestih obiskovalcev našega najlepšega morskega bisera. Tako slovenski kot tuji obiskovalci mesta se z navdušenjem vračajo k njim. Vsak grižljaj diši po poletju, morju in občutku, da si našel pravo mesto.

V čem je njihova skrivnost?

V svetu, kjer gostilne tekmujejo z dolgimi meniji, Fritolin pri Cantini zmaga s preprostostjo. Leseno okence s pultom in zvončkom, nasmeh, dobra riba, slastni ocvrti kalamari, domača energija. Brez luksuza, z okusom in dušo.

Piran Fritolin pri kantini
Ma.Po.

Čeprav je hrana preprosta, je zelo skrbno pripravljena: ribe so sveže, olje zamenjano redno, okusi pa taki, da jih čutiš še dolgo potem, ko zapustiš mizo.

Tudi cene ostajajo prizemljene, med 13 in 14,50 evri za kalamare s prilogo, sardelce  že za okrog 8-9 evrov na slastno porcijo. Kar je prava redkost v času, ko na morju poleti hitro plačaš več deset evrov za morski krožnik.

Na meniju kraljujejo morske klasike slovenske Istre: sveže sardelce, ocvrti kalamari in kalamari na žaru, ribji fileti, krompir v oljčnem olju s peteršiljem, blitva, polenta – vse ravno prav začinjeno in neznansko okusno.

Piran Fritolin pri kantini
Ma.Po.

Brez prtov in brez rezervacij

V Fritolinu ni natakarjev, ki bi prinesli meni, in ni miz, ki bi jih rezervirali dan vnaprej. Vse poteka po domače: naročiš pri okencu, izbereš jedi, ki dišijo po morju in poiščeš svoj kotiček – potem pa počasi, kot se na dopustu spodobi, uživaš.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fritolin Pri Cantini (@fritolin.pri.cantini)

Če je gneča, se lahko zgodi, da za mizo zraven tebe sedi mlajši nemški par, ki prvič poskuša jesti sardele z rokami. Nedaleč stran skupina domačinov ob kozarčku malvazije debatira o vremenu in o tem, da je turistični naval na slovensko obalo letos presegel lanskega.

Pogledi, droben nasmeh, kimanje. Tako se spoznava svet – pod odprtim nebom, kjer vonj po sveži morski hrani v čudovitem ambientu pove več kot tisoč besed.

Piran Fritolin pri kantini
Za piko na i lahko naročiš tudi kozarec ali vrček malvazije ali ledeno hladen Unionov radler.
Ma.Po.
Slovenci na kolesa, turisti pa bi radi sneg! Kako se je končala zgodba turistke, ki je aprila pri nas iskala zimo?