N. V. | 4. 3. 2023, 07:00
Pri nakupu olja bodite zelo pozorni na to podrobnost
Ko je olje izpostavljeno visokim temperaturam, se lahko razgradi in sprosti škodljive snovi. Zato je najbolje, da pri kuhanju in cvrtju uporabljate to vrsto olja ...
Nutricionisti poudarjajo, da lahko olje vsebuje veliko snovi, ki lahko ob segrevanju postanejo strupene. Ko pridejo v človeško telo, lahko povzročijo različne vnetne procese.
Katero olje absolutno ne uporabljajte za cvrtje?
Po mnenju strokovnjakov je najboljše in najbolj uporabno olje olivno olje, saj vsebuje večji delež snovi, ki so koristne za srce in ožilje. Toda pri visokih temperaturah izgubi te koristne lastnosti in ni idealen nadomestek za cvrtje hrane. Je pa odlična izbira za solate.
Po drugi strani pa niti sončnično niti koruzno olje nista dobra izbira za cvrtje hrane.
Katero olje kupiti?
Pri izbiri olja za kuho in cvrtje pozorni na eno sestavino, to je oleinska kislina – več ko je je v olju, bolj je priporočljivo za uživanje.
Zato je za cvrtje dobro uporabljati sončnično olje z visoko stopnjo oleinske kisline.
Vsebuje omega 6 kisline, vsebnost oleinske kisline pa v nekaterih različicah dosega 80 odstotkov. Po sestavi maščobnih kislin je podobno oljčnemu olju.