Kuharica nam je zaupala, kaj sama vsako leto pripravi za božično večerjo.
Božični večer je pred vrati, in če ste eni izmed tistih, ki zadnji trenutek mrzlično iščejo recepte za navdušujočo večerjo, je vašega iskanja konec. Pogovarjali smo se s kuharico Tanjo P., ki je z nami delila svoj najljubši recept za božično večerjo.
Tanja ima z družino vsak božični večer enako večerjo, sestavljena pa je povečinoma iz morske hrane. Za večerjo pripravi tudi več hodov, zraven pa je seveda tudi sladica.
Prvi hod: cvrčeči škampi
Kot nam je zaupala kuharica, sama kupuje zamrznjene škampe, saj so ti pripravljeni hitreje.
Za šest oseb potrebujete 1 kg škampov, 170 g zmehčanega masla, dva stroka česna, žlico in pol nasekljanega peteršilja, limonin sok, sol ter črni poper.
Škampe najprej odtajamo ter odcedino in posolimo. V srednje veliki sledi z vilicami pretlačimo maslo ter ga zmešamo s česnem, dodamo peteršilj, limonin sok, sol ter poper. Na škampe sama doda tudi drobtine ter nato vse skupaj peče v pečici 10 minut na 230 °C. Zraven postrezite tudi česnov kruh.
Drugi hod: istrski fuži z morskimi sadeži
Kuharica tudi pri drugem hodu uporablja zamrznjene sestavine. Najprej morske sadeže prepraži na olivnem olju ter doda česen, sol in poper. Vse skupaj se zalije s paradižnikovimi pelati, po okusu pa doda belo vino. Namesto običajnih fužev lahko uporabimo tudi fuže iz špargljev.
500 g zamrznjenih morskih sadežev
3 žlice olivnega olja
3 stroki česna (sesekljani)
1 pločevinka (400 g) paradižnikovih pelatov
100 ml belega vina
Sol in poper po okusu
500 g fužev (lahko uporabite špargljeve fuže ali klasične)
Na segreti ponvi segrejte olivno olje. Dodajte zamrznjene morske sadeže in jih pražite približno 5 do 7 minut, dokler se odtalijo in rahlo zapečejo. Dodajte sesekljan česen in ga pražite, dokler zadiši (približno 1 do 2 minuti). Nato morskim sadežem dodajte sol in poper po okusu.
Za omako v ponev vlijte paradižnikove pelate. Z leseno kuhalnico jih rahlo pretlačite, da dobite gladko omako. Po okusu dodajte belo vino in pustite, da vse skupaj rahlo vre še 10 minut, da se okusi povežejo.
Medtem ko se omaka kuha, v velikem loncu zavrite osoljeno vodo. V njej skuhajte fuže po navodilih na embalaži (običajno 8–10 minut za al dente). Kuhane fuže odcedite in jih dodajte v ponev z omako. Dobro premešajte, da se testenine enakomerno obložijo z omako.
Tretji hod: ocvrti ali polnjenji lignji
Ocvrti lignji na žaru
1 kg lignjev (jadranski ali patagonski, odtajani)
100 g ostre moke
100 g mehke moke
Olivno olje
Sol po okusu
Lignje odtajajte, po želji rahlo potolcite, da bodo mehkejši, in jih narežite na širše obročke. V plastično vrečko zmešajte ostro in mehko moko. Lignje položite v vrečko z moko, jo zaprite in premešajte, da se lignji enakomerno obložijo z moko. Segrejte olje v ponvi ali cvrtniku in lignje ocvrite do zlato rumene barve. Postrezite s prilogo po izbiri (npr. solata ali krompir).
Polnjeni lignji
12 večjih lignjev (patagonski, odtajani)
150 g kuhane šunke (v rezinah)
150 g cheddar sira (v rezinah ali kockah)
3 žlice olivnega olja
Sol in poper po okusu
Zobotrebci
Lignje odtajajte in očistite. V vsak ligenj vstavite rezino kuhane šunke in košček cheddar sira. Lignje nato zaprite z zobotrebcem. Segrejte olivno olje v ponvi in lignje na srednji temperaturi pecite 5 do 7 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Postrezite s prilogo, npr. krompirčkom in solato.
Sestavljena solata
2 korenčka (naribana)
1 glava zelene solate (narezana)
100 g koruze (konzervirana ali kuhana)
1 glavica radiča (narezan)
1 granatno jabolko (semena)
Sveži listi špinače (po želji)
4 žlice vinjegretske omake (oljčno olje, kis, sol, poper)
Vse sestavine zmešajte v večji skledi. Prelijte s prelivom in dobro premešajte.
Sladica: puding z gozdnimi sadeži
1 l mleka
2 zavitka vanilijevega pudinga v prahu
6 žlic sladkorja (ali po okusu)
300 g gozdnih sadežev (sveži ali zamrznjeni)
2 žlici sladkorja za sadje
Po želji: smetana za stepanje za okras
V loncu zavrite 800 ml mleka. Preostalih 200 ml mleka zmešajte s pudingom v prahu in sladkorjem, da dobite gladko zmes. Zmes vmešajte v vrelo mleko in kuhajte 2–3 minute, dokler se ne zgosti.
Če uporabljate zamrznjene gozdne sadeže, jih predhodno odtajajte. Gozdne sadeže segrejte v manjši posodi in jih posujte z 2 žlicama sladkorja. Na nizkem ognju jih rahlo pokuhajte, da se zmehčajo in spustijo sok. Puding razdelite v šest skodelic ali kozarcev. Na vrh dodajte gozdne sadeže skupaj s sokom.
Ta okusna jed z morskimi sadeži in sredozemskimi testeninami je popolna izbira za praznično mizo. S preprostostjo priprave in bogatimi okusi prinaša toplino in razkošje, ki ju z veseljem delimo z najbližjimi ob božičnem času.
Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih