L. PA. | 13. 11. 2024, 17:00
Topli sendvič iz pečice: francoski recept, star sto let, ki navdušuje še danes
Ko pokliče lakota, s tem res ne morete zgrešiti ...
Sočen in hrustljav se je tipičen francoski topli sendvič na meniju nekega pariškega kafiča pojavil v začetku 20. stoletja, torej pred približno sto leti, in takoj postal senzacija.
Še eden je to najbolj priljubljenih prigrizkov širom sveta, nikakor pa ne morete zgrešiti, če ga pripravite s šunko, sirom in obilo bešamel omake, kakor narekuje spodnji recept.
Za dve osebi oziroma dva sendviča potrebujete:
- 4 večje rezine toasta
- 4 rezine praške šunke ali pršuta
- 100 g sira grojer ali drugega trdega rumenega sira
- 4 žličke zenfa
Sestavine za bešamel omako:
- 20 g masla
- 20 g gladke moke (2 čajni žlički)
- Ščepec soli
- 300 ml hladnega mleka
- Lovorjev list
- 1 strok česna (cel)
- Ščepec muškatnega oreščka
- 1 žlička zenfa
Morda vas zanima tudi:
- Kremast sendvič po okusu Luke Pangosa
- V Celju kupil sendvič, na njem pa je pisalo nekaj, kar je nasmejalo vso Slovenijo
Priprava:
Sestavine za bešamel si pripravite vnaprej. Ponev ali lonec segrejte na zmernem ognju, dodajte maslo in počakajte, da se stopi. Dodajte presejano moko in na zmernem ognju ob stalnem mešanju segrevajte minuto ali dve. Dodajte ščepec soli. Prilijte 300 ml hladnega mleka in premešajte. Dodajte olupljen strok česna, lovorov list in ščepec muškatnega oreščka ter eno čajno žličko gorčice. Na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhajte toliko časa, da se omaka zgosti, kar bo zelo hitro.
Omako preložite v čisto ognjevarno posodo in jo pokrijte s plastično folijo, da se med ohlajanjem ne bi naredila skorjica, ali pa jo pustite v loncu in večkrat premešajte. Iz nje nazadnje odstranite strok česna in lovorov list, piše Zadovoljna.rs.
Zdaj je čas za sendviče: prižgite pečico, da se segreje na 200 °C. Na grobo naribajte sir. Na pekač položite peki papir, nato pa nanjo položite štiri večje rezine toasta, ki ste jih predhodno popekli v toasterju in dve minuti sušili, da se kruh med nadaljnjo pripravo ne bi pretirano razmočil.
Vsako rezino kruha namažite z eno žličko gorčice, če niste ljubitelji gorčice, lahko ta korak izpustite. Nato vsako rezino premažite z ohlajenim bešamelom in potresite z naribanim sirom. Čez sir položite rezino šunke.
Ko sestavite sendviče, jih po vrhu bogato namažite z bešamelom in potresite z naribanim sirom. Sendviče nato postavite v ogreto pečico in pecite 10 minut, po želji tudi malo dlje. Pekač vzemite iz pečice in sendviče takoj postrezite.
Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev