D. D. | 22. 8. 2023, 12:13
Tudi vam ne uspejo vedno? 7 najpogostejših napak pri peki palačink
Če želite, da vam bodo palačinke uspele, nikar ne delajte teh napak.
Palačinke so ena izmed tistih jedi, ki jih imamo radi vsi, še posebej pa jih obožujejo otroci. Čeprav je priprava zelo preprosta, ne uspejo vedno tako, kot bi si želeli. V nadaljevanju navajamo sedem napak, ki jih ne smete početi, če želite, da bodo vaše palačinke mehke, okusne in rahle.
Napačna izbira moke
Osnova za pripravo najboljših palačink je testo, ki mora biti gladko in tekoče, pri tem pa pomembno vlogo igrajo sestavine, kot je moka. Če kupite moko slabe kakovosti ali s pretečenim rokom uporabe, bodo palačinke postale krhke. Enako lahko pričakujete, če boste za maso uporabili moko brez glutena. Če želite pripraviti popolne palačinke, uporabite prvovrstno pšenično moko.
Premalo mleka
Čeprav veliko receptov veleva, da je v maso za palačinke treba dodati vodo, pa kuharji pravijo, da to ni najboljša ideja, saj lahko zaradi tega palačinke med peko razpadejo. Če nimate na voljo dovolj mleka, lahko uporabite jogurt ali kefir. Za najboljši rezultat izberite mlečne izdelke z visoko vsebnostjo maščob. Slednje bodo namreč poskrbele, da bodo palačinke zelo nežne in okusne.
Veliko število jajc
Številni zmotno menijo, da je za popolne palačinke treba dodati veliko jajc. Velja namreč ravno nasprotno, velika količina jajc jih bo naredila gumijaste, hkrati pa se bodo veliko hitreje posušile. Dovolj je, da za maso s pol litra mleka uporabite dve jajci.
Velika količina sode
Vsaka gospodinja ve, da soda bikarbona vsako pecivo naredi bolj veličastno, a le, če je uporabljena premišljeno. Prevelika količina sode bo namreč iz testa potegnila vso vlago, kar bo vplivalo na njihovo rahlost. Nekako velja pravilo, da je pet gramov sode dovolj za liter testa. Če te sestavine nimate doma, jo lahko nadomestite s pecilnim praškom.
Napačna izbira ponve
Končna podoba palačink je v večji meri odvisna od mase, vpliva pa tudi prava izbira ponve. Najlažje jih boste spekli v ponvi, ki je namenjena peki palačink. Če boste uporabili posodo s pretankim dnom, se lahko zgodi, da se vam bodo palačinke smodile. Uporabite tako, ki ima ravno dno, tako se bodo palačinke spekle enakomerno in hitro.
Uporaba mešalnika
Danes si brez uporabe kuhinjskih naprav vrtenja po kuhinji sploh ne predstavljamo več, vseeno pa se za pripravo mase za palačinke priporoča, da uporabljate metlico in ne električnega mešalnika. Slednji bo namreč spremenil gostoto testa, zato bodo palačinke suhe in pregoste, medtem ko boste z ročnim mešanjem dosegli homogeno maso idealne gostote.
Testu zagotovite počitek
Še eno pravilo pri peki palačink je, da ne hitite, saj vam lahko to pokvari kakovost vaše kulinarične mojstrovine. Najboljše je, da testo po mešanju pustite počivati 25 minut. Moka bo tako imela čas, da se poveže z drugimi sestavinami, zaradi česar bodo palačinke mehke in elastične.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc