Viralni recept je bil najprej objavljen v kuharski knjigi iz leta 2016.
Anthony Bourdain je bil ameriški kuhar, pisatelj, popotnik in televizijski voditelj, znan po svoji strasti do hrane, kulture in zgodb, ki jih je odkrival med potovanji po svetu. Rojen leta 1956 v New Yorku je postal prepoznaven z uspešnico Kuhinja: strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja iz leta 2000, ki je brez olepšav opisovala zakulisje kulinarične industrije.
Njegova kariera je pozneje dosegla vrhunec s televizijskimi oddajami, v katerih je z edinstvenim pripovednim slogom in surovo iskrenostjo raziskoval hrano in kulturo različnih krajev sveta. Znan je bil po neustrašnosti, intelektualni radovednosti in sposobnosti povezovanja z ljudmi ne glede na njihov družbeni ali ekonomski status.
Obenem je pogosto izpostavljal družbena vprašanja in izzival predsodke. Njegov pristop je bil neposreden, a spoštljiv, zaradi česar je bil izjemno priljubljen tako med gledalci kot med kulinaričnimi in kulturnimi strokovnjaki.
Nebeški sendvič
Njegova življenjska pot se je žal prezgodaj končala leta 2018, a njegova kulinarična zapuščina živi naprej. Med drugim viralen recept za Bourdainov najljubši sendvič, ki je bil najprej objavljen v njegovi kuharski knjigi Appetites iz leta 2016. Navdih zanj je dobil v Braziliji, saj sendvič po pisanju portala All Recipes temelji na znameniti različici, ki jo strežejo v lokalu Bar do Mané v São Paulu.
Morda vas zanima tudi:
Njihova različica vsebuje obilico mortadele, stopljenega poltrdega rumenega sira in portugalsko štručko, ki nekoliko spominja na kajzerico. Bourdainova različica namesto tega uporablja sir provolone, dodal pa je tudi pikantno gorčico, ki uravnoteži bogate okuse. Priporočal je, da za osnovo izberete kajzerico ali kruh z drožmi.
@lucinaspiza Najdraži sendvič Anthony Bourdaina! Na tavi s obje strane prepržite hrpice mortadelle i na njima otopite Provolone ili Emmentaler sir. Mekanu kajzericu prepolovite i popržite na ostatku masnoće na tavi, pa na jednu polovicu namažite majonezu, a na drugu senf. Dodajte mortadellu i sir & uživajte. Obvezno poslužite uz hladno pivo ili kolu 🥪 #LucinaSpiza #AjmoKuhat #anthonybourdain #sendvič #cocacola #fyp #recept #idejazarucak ♬ Sex And The City - Main Theme - Geek Music
Priprava je več kot enostavna, za sendvič namreč potrebujete le pet sestavin: kruh, mortadelo, majonezo, sir provolone in gorčico. Najprej v ponvi popražite nekaj rezin mortadele. Tanjše so rezine, bolj bo mortadela okusno hrustljava in zapečena. Na mortadeli stopite sir, na vrhu pa popecite še obe strani štručke, ki ste jo pred tem prerezali na polovico.
Obe polovici štručke namažite z majonezo in gorčico, položite kombinacijo mortadele in sira na eno polovico in pokrijte z drugo. Zdaj vam preostane le še, da zagrizete v sočno jed, ki jo je Bourdain poimenoval kar "slastna pošast". Dober tek!
Novo na Metroplay: “Ljubljana ni najbolj varno mesto za vsa moja stilska izražanja!” | Metro minutke X Glasovi ponosa