Marijana Podhraški | 17. 11. 2024, 08:00
Na obisku v nekdanji jugoslovanski republiki, ki slovi po najbolj izvrstni hrani (je za Slovence še vedno tako poceni?)
Da se na Balkanu dobro in poceni jė, ni nobena skrivnost. V deželi "večnega sonca" pa so paradižniki in paprike bolj sladki in sočni, kot kjerkoli drugje.
Severno Makedonijo pogosto omenjajo kot kulinarično prestolnico Balkana, in to z dobrim razlogom. Državica na skrajnem južnem delu nekdanje Jugoslavije se ponaša z vrhunsko kulinariko, v kateri poleg lastne kuhinje združuje številne druge vplive — od grških, turških, srbskih, albanskih in tudi srednjeevropskih.
Makedonsko sonce
Prav ta izjemna raznolikost okusov očara vsakega jedca. Poleg tega je država znana po svoji rodovitni zemlji in ugodnem podnebju, kar omogoča pridelavo visokokakovostnih, svežih sestavin. Paradižniki, paprike, jajčevci in druge vrste zelenjave tukaj dosegajo popoln okus.
Že v časih nekdanje Jugoslavije je makedonski paradižnik slovel kot najboljši – na ljubljanski tržnici je pošel že v nekaj urah potem, ko so ga v naloženih kombijih pripeljali v Slovenijo. Večno sonce, opevano v makedonskih pesmih in ponosno upodobljeno na njihovi zastavi, simbolizira življenjsko energijo, ki omogoča bujno rast izjemno hranljive zelenjave in sočnih sadežev, ki jim še danes nikjer ni para.
Ajvar – kralj okusov in začimb
Makedonski kuharji cenijo počasno kuhanje in ročno pripravo jedi, kar še poudarja pristen okus sestavin. Ajvar, na primer, tradicionalno pripravljajo tako, da paprike ročno olupijo, pečejo in zmeljejo, s čimer je dosežen edinstven okus in tekstura. Gost, rdeč namaz iz pečenih rdečih paprik, ki je nepogrešljiv tudi na slovenskih piknikih, je rezultat dolgega kuhanja in potrpežljivega mešanja. Veliko Makedoncev ga dela doma, v proces pa so vpleteni vsi člani družine.
Ajvar se odlično poda k svežemu kruhu in siru, pa seveda kot priloga k jedem z žara. Priljubljen je kot namaz v sendvičih, v omakah ali preprosto kot dodatek, ki jedem doda prijetno pikantnost in globino okusa. Če pa je ajvar tisti pravi, izvirni makedonski, potem ga sploh ni treba kombinirati – zadošča že, da ga namažemo na rezino svežega kruha in uživamo v njegovi bogati, naravni aromi.
Makedonski beli sir
Makedonsko "sirenje" je mehki beli sir, ki je nepogrešljiv del makedonske kulinarike in ga najdemo skoraj v vsaki jedi – od solat in enolončnic do glavnih jedi in prigrizkov. Pogosto ga preprosto postrežejo s svežim kruhom, vročo lepinjo in olivami ali pa ga uživajo kot samostojen prigrizek ob kozarcu rakije ali vina. Zanj je značilna rahla slanost in kremasta tekstura, zaradi česar se odlično poda k številnim jedem.
Od mladih, rahlo slanih različic, ki so nežnega okusa, do starejših, bolj izrazitih in trših vrst sira, katerih okus je globlji in polnejši, čisto vsak si lahko najde svojo priljubljeno različico.
S svojo vsestranskostjo je sirenje ena od tistih sestavin, ki je osnova številnih makedonskih jedi in je ključni del njihove bogate kulinarične dediščine. Odlično se poda k različnim kombinacijam jedi, kot so šopska solata, pite, burek ali kot dodatek k pečenemu mesu.
Junaki z žara: kebapi, pleskavice, vešalice ...
Če smo do sedaj govorili o makedonski zelenjavi, je skrajni čas, da povemo sledeče: Severna Makedonija je znana predvsem po svojih intenzivnih in bogatih okusih z žara (makedonsko "skara"), ki so ključni del tamkajšnje kulinarične tradicije. Med njimi izstopajo kebapi in pleskavica, obe porciji postrežejo s svežim kruhom, čebulo, kajmakom in ajvarjem, kakopak.
Kebapi so majhne, sočne mesne klobase, narejene iz mešanice mesa, pogosto govedine in svinjine, ki so začinjene z različnimi začimbami, da ustvarijo bogat in aromatičen okus. Pleskavica pa je večji mesni polpet, ki je prav tako iz mešanice mesa, vendar je zaradi svoje velikosti še bolj sočen in poln okusa, kar ji daje poseben značaj.
Makedonski kebapi in pleskavica vsebujejo različne začimbe, kot so česen, kumina, rdeča paprika, peteršilj in druge, prav ta posebna mešanica začimb je del tega, kar to državo uvršča med najboljše kulinarične destinacije Balkana.
Tavče gravče - srce makedonske tradicije
Gre za preprosto, a izjemno okusno jed, pripravljeno iz belega fižola, ki se peče v glineni posodi z obilico okusnih začimb. Poleg fižola se v njej znajdejo čebula, česen, rdeča paprika in poper, ki ustvarijo bogat in aromatičen okus. Tavče gravče se pogosto postreže kot glavni obrok, saj je bogata in nasitna jed. Makedonci tavče gravče obožujejo in ga pogosto pripravijo ob družinskih srečanjih ali praznikih.
Nepozabni pekovski prigrizki
Tako kot drugje na Balkanu, so tudi v Severni Makedoniji pite nepogrešljiv del kulinarične tradicije, obisk brez poskusa teh pekovskih dobrot preprosto ni popoln. Priljubljene so ob različnih priložnostih – od zajtrkov do kosil in večerij – polnjene so z različnimi nadevi, kot so meso, sir, špinača, krompir, por in druge zelenjavne sestavine, pri čemer vsak nadev prinese svoj edinstven okus.
Burek, ena izmed najbolj priljubljenih vrst pit, je denimo še posebej cenjen za zajtrk. Zlato rjava, hrustljava skorja skriva sočen nadev, ki je lahko narejen iz mletega mesa, sira ali zelenjave. Postreže se z jogurtom, kar še dodatno poveča užitek ob jedi. Eno je gotovo, burek nikoli ne razočara in je prava izbira, ko iščemo nekaj, kar nas bo nasitilo.
Poleg bureka je gjevrek še ena nepogrešljiva kulinarična dobrota, ki je zelo priljubljena tako med domačini kot obiskovalci. Gre za okrogel, rahlo sladek in mehak kruh, ki je posut s sezamovimi semeni. Gjevrek se uživa tako kot prigrizek, samostojen obrok ali pa kot priloga k drugim jedem.
Včasih ga postrežejo tudi z različnimi namazi, kot je sir ali med, ali pa ga uživajo z jogurtom, podobno kot burek, kar ponuja popoln okusni užitek.
Sladki zaključki
Po obilnem uživanju makedonskih dobrot se za zaključek nikakor ne gre izogniti obisku stare čaršije, ki je srce mnogih mest v državi, še posebej v Skopju. Ta tradicionalna mestna četrt, ki je bila skozi stoletja kulturni in trgovski center, je polna barvitih trgovin, ki ponujajo vse mogoče. Med njimi ne manjkajo tudi slaščičarne z okusnimi sladkimi dobrotami.
Tu lahko poskusite slaščice, kot so tulumba, baklava ali kadaif. Poleg tega lahko uživate v mirnem ambientu kavarnic in čajnic, kjer vam bodo postregli z odlično skodelico turškega čaja ali turške kave, medtem ko se boste sprostili ob pogledu na živahno dogajanje na starodavnih uličicah.
Pa še o cenah
Spodaj prilagamo cenik nekaterih jedi z žara in solat iz ene od gostilnic v starem delu Skopja. Za lažjo predstavo o cenah naj dodamo, da je 1 evro približno 60 makedonskih denarjev.
Kot lahko vidimo, se cene mesnih porcij z žara gibljejo med 3 in 5 evri, medtem ko so solate med, 2,5 in 3,5 evri.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču