M.P. | 7. 9. 2024, 08:00
Z malih zaslonov med mojstre napolitanskih pic: nekdanji udeleženec resničnostnega šova v novi vlogi
Najprej nad peko pic ni bil navdušen, saj mu bolj leži žar oziroma priprava mesnih jedi.
Silva Bezjaka so televizijski gledalci Pop TV spoznali v resničnostnem šovu Super par, v katerem sta nastopila skupaj s partnerico Melito Biserkovo. Že takrat sta v svoji predstavitvi povedala, da skupaj najraje kuhata: "Moje področje so bolj mesne jedi, Melitine pa zelenjava, peciva in razne kremne juhe. Kuhava kot v filmu Obilna grška poroka: 1000 različnih jedi in vse, kar je v hladilniku, gre na mizo," sta takrat delila z gledalci.
View this post on Instagram
Rodila se je želja
Silvo pa je po šovu svojo strast do kulinarike še nadgradil, doma je namreč padla ideja, da se loti nečesa, kar je bilo tudi zanj nekoliko nepričakovano. "Melita je dala idejo, da bi bilo dobro, če bi kupila peč za pice. Sam najprej nisem bil navdušen, saj sem bil bolj naklonjen nakupu dobrega žara, na katerem bi pripravljal mesne dobrote."
In kako to, da si je premislil? Kot pravi, ga je po obisku dogodka za naj picerijo Slovenije v Portorožu popolnoma prevzel svet pic in njihove priprave. "Rodila se je želja, da se naučim vse o napolitanski pici. Od takrat sem prebral vse o njej, njene priprave pa sem se želel naučiti od najboljšega mojstra za peko teh pic."
Od želje do uresničitve
Silvo je z navdušenjem povedal, da je svojo strast do napolitanske pice kronal z izobraževanjem pri Damirju Karpuziju, ambasadorju napolitanske pice in inštruktorju v priznani italijanski šoli Gruppo la Piccola Napoli.
S trdim delom in veliko željo po osvojitvi mojstrskega znanja je uspešno opravil šolanje in pridobil mojstrski certifikat z nazivom 'MAESTRO PIZZAIOLO - PIZZA NAPOLITANA'.
"Hkrati sem znanje še nadgradil in naredil še licenco za Attestato di Pizzailo Profesionale šole iz Neaplja GNP. To je prestižen certifikat za mojstre, ki so številka ena v poslu pice napolitane. Komaj čakam, da pride ta certifikat v Ljubljano, in sicer ga osebno dostavi vrhunski inštruktor Damir Karpuzi," je poln pričakovanja Silvo, ki pa z novim znanjem ne bo razvajal le domačih in prijateljev, saj se mu po glavi že podijo številne ideje.
Načrtov za naprej ne manjka
"Delo picopeka je zelo naporno, potrebne je veliko energije, fleksibilnosti in iznajdljivosti. Veselje pa je videti zadovoljne obraze, ki okušajo mojstrovino napolitanske pice," pravi Silvo, ki se mu v glavi že porajajo nove ideje.
View this post on Instagram
"Z Melito razmišljava, da bi v Sloveniji odprla avtentično napolitansko picerijo, kjer bi pričarala to svetovno kulinarično mojstrovino vsem, ki ljubijo dobro pico, napravljeno po originalni recepturi in z italijanskimi sestavinami."
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču