Sladica, ki vas bo navdušila – bolj zdrava različica palačink brez moke, mleka in olja

6. 2. 2025, 06:00 | Uredništvo
Deli
Sladica, ki vas bo navdušila – bolj zdrava različica palačink brez moke, mleka in olja (foto: Profimedia)
Profimedia

Hmm, morda to na prvi pogled deluje nekoliko "sumljivo", a so take palačinke dejansko zelo okusne in težko se jim je upreti.

Lepo je začeti dan s kakšno sladico, kajne? Zlasti če je takšna, ki ne potrebuje dolgotrajne priprave. Odlična izbira so palačinke - toliko boljša, če poznate recept za bolj zdravo in super hranljivo različico. Recept za palačinke običajno vsebuje moko, a mogoče jih je pripraviti tudi brez nje. Za tovrstne palačinke potrebujete samo tri sestavine ter malce maščobe za peko. V samo nekaj minutah si boste tako pripravili okusen zajtrk, poln hranilnih snovi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth (Lilly) Assender (@foodie_lilly)

Tako pripravljene palačinke lahko obogatite z raznimi nadevi, odlične bodo z domačo marmelado, lahko pa si "privoščite" in dodate malce več kakava, cimet, stopljeno temno čokolado ... Pustite domišljiji (in vašim brbončicam) prosto pot.

Potrebovali boste:

  • 2 zreli banani
  • 2–4 velika jajca
  • 4 žličke kakava v prahu

Priprava:

Banane narežite na manjše koščke in jih zmiksajte v blenderju, da dobite gladko maso. Dodajte jajca in kakav, nadaljujte z mešanjem, dokler masa ne postane enotna. Nato segrejte ponev in jo malce namastite z maslom ali oljem. Z zajemalko vlijte maso v ponev in pecite, dokler ne dobi zlato rjave barve. Palačinko obrnite in jo specite še na drugi strani.

Praktični namigi za še bolj rahle palačinke

Take so še najbolj okusne, kajne? Zato so namigi, kako pripraviti takšno maso, zelo dobrodošli:

  • Beljake stepite posebej: Jajčne beljake ločite in jih stepete v sneg, nato jih nežno vmešate v maso in palačinke bodo bolj puhaste.
  • Ne pozabite dodati pecilnega praška ali ščepca sode bikarbone, tudi to je odličen trik za bolj puhasto maso.
  • Ponev naj bo dobro segreta, a ne prevroča. Pecite palačinke na srednji temperaturi, da se spečejo enakomerno  in brez prežganih robov.
Hrustljav in sočen burek iz 3 sestavin: pripravili ga boste v hipu (recept)

Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem