R.S. | 20. 7. 2023, 09:01
Slovenska jed, nad katero se zgražajo v tujini
Čeprav imamo ljudje različne okuse, pa se tujci strinjajo, da je ta jed precej neokusna.
Slovenska jed se je znašla v ameriškem članku Listverse, naslovljenem "10 najbolj nenavadnih živil, ki so jih ljudje jedli v zgodovini". Katera jed bi lahko bila tako sporna? Gre za meso polhov, ki velja za eno najbolj nenavadnih slovenskih jedi. Čeprav je praksa polhanja (lov na polhe) v sodobni Evropi skoraj izginila, pa je tradicionalen lov na polhe v Sloveniji še vedno prisoten. Lov je za domačine pomemben ne le zaradi tradicije, temveč tudi zaradi uživanja hrane, ki je ni možno kupiti v trgovini.
Vsako jesen se lovci na Notranjskem in Dolenjskem odpravijo v gozdove, kjer nastavijo lesene pasti. Med nočjo večkrat preverijo, koliko živali se je ujelo vanje. Polhanje ima v Loški dolini dolgo tradicijo. Poljšje meso je bilo pomemben del prehrane, še posebej v jesenskem času. Meso so spekli ali pa iz njega skuhali ajmoht. Polhova mast je veljala za najboljše zdravilo za rane.
"Ko so bile res debele, so jih nadevali z orehi ter pekli z medom in začimbami. Običajno so jih postregli kot predjed. Uživanje polhov so sčasoma prepovedali, vendar so Rimljani še vedno hodili na lov. Danes divje polhe še vedno lovijo in jedo v nekaterih delih Slovenije in Hrvaške ter veljajo za specialiteto," so o slovenski jedi zapisali na Listverse.