Ste ljubitelj sira? Pozor pri nakupu, izognite se tistim, pri katerih opazite to stvar

16. 4. 2025, 09:00 | Uredništvo
Narezan sir (foto: Profimedia)
Narezan sir
Profimedia

Različne vrste sirov so priljubljen prigrizek, običajno v družbi mesnega narezka, pa tudi kot samostojna jed. A nekaterim se je bolje izogniti - in to je razlog.

Okusov je toliko, kot je ljudi, in to velja tudi za sire. Tako nekateri obožujejo tiste z aromatičnim vonjem in okusom, spet drugim pa so všeč siri z bolj blagim, skorajda neopaznim okusom. Z njimi popestrimo sendviče pa tudi jedi, kot so lazanja, pica, testenine ... A pri nakupu je treba biti previden.

Siri veljajo za najboljši način, da se ohrani mleko. Poznamo res veliko vrst sirov, kar zgovorno potrjuje dejstvo, da gre za zelo priljubljeno živilo. Za njihovo izdelavo je potrebnega veliko znanja, strokovnosti pa tudi časa. Morda niste vedeli, da priljubljena vrsta parmezana (Parmigiano - Reggiano) zori celo do tri leta, medtem ko so za camembert (Penicillium camemberti) potrebni posebna plast plesni in nadzorovani pogoji za doseganje njegove prepoznavne strukture in okusa.

Določene vrste sira so zelo drage

Tudi zaradi tega je treba vedeti, na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo take izdelke. Camembert de Normandie oziroma pravi camembert mora biti narejen iz nefiltriranega surovega mleka z najmanj 38 odstotki maščobe, ki jo dajejo krave, hranjene s travo in senom v severni francoski regiji Normandiji.

“Trump za šivalnim strojem”: boj kitajskih spletnih bojevnikov proti carinam

To je izdelek, ki dandanes počasi izginja, saj samo odstotek sirov, proizvedenih v Franciji, nosi oznako o zaščitenem poreklu, poroča portal Nova.rs. Camembert ima značilno kremno notranjost, prekrito s skorjico. Pravi sir ima rjavkaste madeže na skorji, medtem ko bela skorjica nakazuje na industrijsko različico. Dlje je ta sir na pladnju, bolj kremna je sredica, medtem ko brie postane bolj tekoči. Ko kupujete camembert, poglejte, ali ima oznako, ki potrjuje zaščiteno poreklo. 

Njegovo visočanstvo - parmezan

Gre za sir, ki ga pogosto uporabljamo, ko si pripravljamo testenine. Če na izdelku piše "parmezan" (in narejeno v Italiji), to še nujno ne pomeni, da je pravi. Pravi parmezan se imenuje Parmigiano-Reggiano in ima oznako o zaščitenem poreklu. Ime "parmezan" se lahko namreč uporablja za druge vrste sirov zunaj Italije. Seveda se je treba izogniti tistemu, ki je že nariban - vsebuje lahko namreč preveč celuloze. Običajno je parmezan mogoče kupiti v kosih, tako da ga lahko sami naribate. Tudi če kupite kos sira, ki nosi ime parmezan, boste morda dobili sir, kot je pekorino (iz ovčjega mleka) ali neki drugi trdi zreli sir. Zato pozorno preberite, kaj je napisano na embalaži, če ga kupujete v trgovini. Tako boste najbolje vedeli, kaj se bo "znašlo" na vašem krožniku.

Paradižnik in njegovi sovražniki: To je 7 rastlin, ki jih nikakor ne smete posaditi v njegovo bližino