Ta kruh spominja na zavitek z orehi in cimetom, tako vonj in okus pa sta naravnost omamna ...
Včasih smo naveličani že preizkušenih receptov in si zaželimo nečesa novega, včasih pa enostavno zmaga tradicija: nekatere jedi, ki so jih za praznike pripravljali ljudje pred dvajsetimi, petdesetimi, celo sto leti, so po vsem tem času pač še vedno enako okusne.
Tako je tudi v primeru italijanskega božičnega kruha, ki je po poročanju Kurir.rs nedavno obnorel splet: recept je star že sto let, vendar vsi, ki so ga že preizkusili, pravijo, da gre za res vrhunsko sladico. Še najbolj je podoben zavitku z orehi in cimetom, tako vonj in okus pa sta naravnost omamna. Ga boste letos poskusili pripraviti tudi vi?
Sestavine:
- sladkor
- 1,5 g suhega kvasa
- 250 ml mlačnega mleka
- 1 jajce
- 3 žlice olja
- 500 gramov moke
- 1 čajna žlička soli
- 1 skodelica sesekljanih orehov
- 1 čajna žlička cimeta
- 80 gramov masla
- za premaz: 1 rumenjak + 1 žlica mleka
Priprava:
Kvas raztopimo v mlačnem mleku skupaj s petimi žlicami sladkorja in pustimo, da kratek čas vzhaja. Nato dodamo jajce, olje in moko, malo solimo in dobro premešamo. Testo naj vzhaja pod vrečko približno pol ure.
Zmešamo grobo sesekljane orehe, cimet in sladkor. Testo raztegnemo, kolikor je mogoče ter namažemo z maslom in mešanico cimeta, orehov in sladkorja. Testo prepognemo in ponovno raztegnemo, ga zvijemo v rulado in položimo v okrogel pekač. Pustimo še 20 minut, da testo vzhaja, nato pa ga pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno pol ure. Dober tek!
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere