A. B. | 12. 4. 2022, 16:29 | Vir: STA

Nova kulinarična zgodba: Goriška Brda POVEZANA, kot še nikoli doslej

Profimedia

Povezovanje briških gostincev je spletlo zgodbo o novi blagovni znamki. Tej se je v prvi fazi pridružilo osem briških gostincev, pričakujejo pa, da jih bo v prihodnje še več. 

Na novinarski konferenci Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport je direktorica zavoda Tina Novak Samec spregovorila o briških kulinaričnih mojstrovinah, ki so pod skupno znamko povezali ponudnike lokalnih briških dobrot. 

"Na destinaciji Brda smo oblikovali skupni koncept, ki pod okriljem znamke Brdadelicious po vzoru dobrih domačih in tujih praks združuje ponudnike briške kulinarike. Cilj je vzpostavitev celoletnega produkta, ki bo privabljal domače in tuje goste ter bo predstavljal dodano vrednost tako za destinacijo kot za turistične ponudnike, ki znotraj nje delujejo," je povedala. 

"Glede na to, da je zgodba skupnega produkta neposredno vezana na njegov izvor oz. lokacijo, smo želeli, da že ime jasno in nedvoumno geografsko locira našo zgodbo. Po drugi strani pa Brda privabljajo vse zahtevnejše domače in tuje turiste, ki pričakujejo vrhunsko storitev, zato smo želeli pri poimenovanju slediti trendom, ponuditi večplastnost ter postaviti temelje za visoka pričakovanja," je še dejala.

Tipične briške jedi s sezonskimi lokalnimi pridelki bodo rdeča nit njihovih krožnikov preko celega leta. Izpostavljali bodo tudi posebnosti, ki so povezane s posebnimi prazniki, kot so npr. briške fulje ob veliki noči ali krotegine in mrkndele ob kolinah in v času martinovanj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brda (@goriska_brda)

Kulinarično popotovanje začenjajo z dvomesečnim ciklom posebnih krožnikov, ki vsebujejo briške jedi iz divjih poganjkov. Gostince so pozvali, da se s krožniki povežejo v skupno ponudbo. Vsak od ponudnikov bo pripravil vsaj en krožnik, ki temelji na tipični briški jedi, kot so bela polenta, jajčna jed ter krompirjevi njoki, in hkrati vsebuje divje poganjke. 

"Rdeča nit tovrstnega kulinaričnega povezovanja je, da ljudem skozi kulinariko odstremo vpogled v briško izročilo ter jim omogočimo nepozabno doživetje tega edinstvenega delčka sveta. Briška kulinarika namreč temelji na lokalni hrani, sezonskosti, domačnosti ter na gostoljubju in tradiciji, kateri dodajamo pridih sodobnosti," je zaključila Novak Samčeva.

Preberite tudi: 

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj