A. B. | 24. 12. 2022, 15:41 | Vir: Aktivni.si
Se tudi vaši božični posladki hitro 'posušijo'? Imamo nasvete, kako jih pravilno shranjevati
Praznične lučke nas po mestnih trgih in središčih spremljajo že nekaj časa, iz domačih pečic pa že tudi pri vas zagotovo diši po sladkih dobrotah. A le s pravilnim shranjevanjem lahko ohranite njihovo svežino in okus.
Le kdo ne obožuje prazničnih sladic? Nekateri jih pripravljajo že mesec prej, drugi z vonjem prazničnih dobrot svoje domove 'obarvajo' tik pred praznovanjem. Če ste jih že pripravljali, ali jih še nameravate, poskrbite, da jih boste varno in primerno spravili, saj boste le tako ohranili njihov okus in vonj po božiču.
Koliko časa so sladice še dobre in kako jih shranjevati?
V splošnem velja, da lahko sladico hranite v hladilniku ali pri sobni temperaturi toliko časa, kot je na enak način varno shranjevati njegovo najbolj občutljivo sestavino.
- Piškote in medenjake je najbolje hraniti v zaprti pločevinasti škatli. Ključno je, da so obvarovani pred vlago. Hranite jih na sobni temperaturi, pomembno pa je, da jih v škatlo pospravite šele, ko so ohlajeni. Na ta način v povprečju zdržijo dva tedna.
- Pecivo iz kvašenega, krhkega in listnatega testa je najboljše sveže. Najbolje je, da ga zamrznete še surovega ali pol pečenega in ga na dan, ko ga nameravete postreči, spečete do konca.
- Torte in kremasta peciva lahko stojijo v hladilniku največ tri dni. Shranjevanje na sobni temperaturi ni priporočljivo.
Seveda je veliko odvisno od tega, iz katerih sestavin in na kakšen način so vaše sladice pripravljene. To je samo nekaj osnovnih napotkov, ki so vam pri shranjevanju lahko v pomoč.