Uredništvo | 11. 10. 2023, 08:22

Začenja se Teden restavracij: vrhunska kuhinja po Slovencem prijazni ceni, letos pa še nov poudarek!

Profimedia

Kuharski mojstri bodo gostom predstavljali svoje znanje v treh hodih. Kakšna pa bo cena menija?

Med 13. in 22. oktobrom bo potekal jesenski teden restavracij, ki letos nosi geslo Več okusa za manj ostankov. Tokrat bodo sodelovale 103 restavracije, tem pa se letos prvič pridružujejo kmetijsko ministrstvo in slovenski rejci ter predelovalci mesa.  

Le izbrano slovensko meso

Ministrstvo in predelovalci mesa bodo sodelovali s promocijsko kampanjo Vprašajte za meso. Kot je ob predstavitvi jesenskega tedna restavracij v Ljubljani pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, so za gostince pripravili oznake, ki jih lahko uporabijo na svojih jedilnikih. Z njimi pa potrjujejo, da uporabljajo slovensko meso izbrane kakovosti. 

Novinarska konferenca pred Tednom restavracij. Od leve proti desni: Gašper Puhan (Galerija okusov), Nina Bratovž (JB Bratovž), Janko Skube (KZ Sevnica), Uroš Mencinger (soustanovitelj Tedna restavracij) in generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Novinarska konferenca pred Tednom restavracij. Od leve proti desni: Gašper Puhan (Galerija okusov), Nina Bratovž (JB Bratovž), Janko Skube (KZ Sevnica), Uroš Mencinger (soustanovitelj Tedna restavracij) in generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Uredništvo

Teden restavracij je prepoznan in odmeven projekt, ki uporablja dobre gostilne. Zato so, kot je na novinarski konferenci še povedala Le Marechal Kolarjeva, želeli, da bodo ravno sodelujoče gostilne motivatorji za naprej, ki bodo zgled drugim gostincem in da bodo potrošniki začeli spraševati, v prvi fazi, od kod izvira meso.

Kakšna bo cena menijev v treh hodih?

Sodelujoče restavracije bodo svoje kulinarične zgodbe letos predstavile s posebnimi meniji po ceni 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko poleg navedene cene uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. V primeru, da imajo dva srčka, je doplačilo dva evra, za tri srčke ali več pa pet evrov.

Vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev so dostopne na spletni strani Tedna restavracij, sprejemanje rezervacij pa se je začelo 2. oktobra.

Uredništvo

Izbor restavracij in gostiln

Ta je narejen po izboru soustanovitelja tedna restavracij in kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja. Sam teden restavracij je po njegovem mnenju nekakšno tekmovanje. "V tem tednu jih ocenjuje množica gostov, jeseni jih bo okoli 60.000. Dejansko jih bodo ocenjevali, ali bodo še prišli tudi takrat, ko cena menija ne bo samo po 23 evrov," je poudaril Menciger.

Soustanovitelja Tedna restavracij in kulinarični kritik Uroš Mencinger.

Soustanovitelja Tedna restavracij in kulinarični kritik Uroš Mencinger.

Uredništvo

Mencinger tudi pravi, da je teden restavracij postal že pravo gibanje. "Ugodni meniji, izbrani okusi, kreativnost pri predstavitvi hrane - vse to privabi številne obiskovalce," ob tem pa opaža, da mladi na dogodek pridejo zelo lepo oblečeni, kar potrjuje, da gre za mnoge tudi za svojevrstno doživetje.

Sestava jedilnikov in vegetarijanci

Med restavracijami, ki bo tokrat sodelovala v tednu restavracij, je tudi ljubljanska JB Restavracija. V projektu sodelujejo zadnjih deset let, torej od vsega začetka, je dejala Nina Bratovž. "V teh letih smo zaznali, da so gostje postali bolj zahtevni, vedno več vprašanj imajo glede izvora surovin," je pojasnila. V restavraciji si dnevno prizadevajo za to, da vse porabijo in čim manj hrane zavržejo.

Pa bodo dogodek lahko obiskali tudi vegetarijanci in vegani? "Vsak meni je skrbno pregledan in oblikovan," je pojasnil Mencinger in navedel, da so za jesensko priložnost oblikovali od sedem veganskih in približno 17 vegetarijanskih menijev.

V tednu restavracij slovenske restavracije in kuharski mojstri dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih po prijazni ceni.

V tednu restavracij slovenske restavracije in kuharski mojstri dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih po prijazni ceni.

Profimedia

"Mi smo eni od tistih restavracij, ki tokrat ne bomo ponujali brezmesnega menija," je medtem pojasnila Bratovževa in dodala, da pa se bodo vsakemu obiskovalcu prilagodili – od brez glutena do brez laktoze.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču