Za to, da skuhamo popolne testenine, je potrebo nekaj veščin in znanja.
Seveda tudi pri kuhanju obstajajo bližnjice, a bolje je, da se jih poslužujejo samo tisti, ki že imajo dobro podlago v kuharskem znanju, sicer se lahko kakšna jed kar krepko "sfiži." Testenine so pri nas zelo priljubljene, uživamo jih z različnimi omakami in se pogosto znajdejo na mizi. To, da so ravno prav kuhane in da niso lepljive pa je nekaj, česar se naučimo s prakso. Znani chef Gordon Ramsay je razkril trike, s pomočjo katerih boste tudi vi skuhali popolno "pašto."
Številni so prepričani, da je kuhanje testenin preprosta reč, a majhne napake lahko pokvarijo končni rezultat. Pomembna je prav vsaka podrobnost - od količine vode do tehnike mešanja. Če so vaše testenine lepljive, prekuhane ali brez okusa, verjetno delate eno izmed teh napak.
1. Dovolj vode
Ena največjih napak je uporaba premajhne količine vode. Testenine potrebujejo prostor za gibanje, da se enakomerno skuhajo in ne sprimejo. Velja pravilo, da za 100 gramov testenin potrebujemo en liter vode. Ta mora močno vreti, preden dodamo testenine, sicer končni rezultat ne bo popoln.
2. Obvezna sestavina je sol
Ta ne spada samo na krožnik, treba je osoliti tudi vodo. Ramsay poudarja, da mora biti voda za kuhanje testenin slana kot morje, saj testenine med kuhanjem vpijejo njen okus. Velja pravilo, da na liter vode dodamo 10 gramov soli. Če testenine solimo šele po kuhanju, so te brez okusa.
3. Mešanje je ključnega pomena
Takoj ko testenine dodate v vodo, jih začnite mešati, saj to preprečuje lepljenje in omogoča enakomerno kuhanje. V prvi minuti kuhanja jih tako nenehno mešajte, nato samo občasno. Če jih pustite, da samo vrejo, se bodo sprijele in se ne bodo enakomerno skuhale.
4. V vodo nikoli ne dodajajte olja
Mnogi dodajajo olje, da bi preprečili lepljenje testenin, a je to pravzaprav velika napaka. Olje ustvari plast okrog testenin, to pa prepreči vpijanje omake. Zadostovalo bo dovolj vode, sol in mešanje, samo tako bodo popolne. Če dodate olje, pa bodo testenine postale dobesedno drseče in omaka se jih ne bo oprijela.
5. Kuhanje "al dente"
Popolne testenine niso premehe. Chef Ramsay priporoča, da jih kuhate od eno do dve minuti manj, kot je napisano na embalaži. S kuhanjem nato zaključite v omaki. Testenine odcedite in jih takoj stresite v pisker ali ponev z omako. Vpile bodo vse okuse, tako bodo bolj sočne.
In še za konec: spoznajte skrito prednost vode, v kateri ste kuhali testenine. Ta vsebuje škrob, ki pomaga povezati omako s testeninami. Zato si shranite eno skodelico vode od kuhanja in jo dodajte v omako. Ta bo zato gostejša, bolj svilnata in se bo bolje oprijela testenin. Če upoštevate ta preprosta pravila, bo doma skuhana "pašta" še boljša od tiste, ki bi jo pojedli v restavraciji.