To je včasih veljalo za jed kmetov, zdaj pa jo strežejo v kraljevih družinah in znanih restavracijah

26. 3. 2025, 06:00 | Uredništvo
Deli
Natakar med strežbo jedi (foto: Profimedia)
Natakar med strežbo jedi
Profimedia

Gre za nekaj, kar se znajde tudi na naših mizah - recept za to jed je preprost, zato ni nič čudnega, da je priljubljena povsod po svetu.

Veliko jedi, ki so nekoč veljale za hrano revežev, se dandanes pogosto znajde na jedilnih listih najboljših restavracij. Ena od njih je kiš oziroma v izvirniku quiche. Gre za francosko pito iz krhkega testa, ki je polnjeno z mešanico jajc, smetane in sira. To je osnova nadeva, ki se potem lahko pripravi iz mesa, zelenjave, pa tudi iz morskih sadežev. Zdaj je ta pita sestavni del francoske kulinarike, a pravzaprav izvira iz srednjeveške Nemčije, iz regije Lorraine.

Veljala je za jed revežev

Pita je nastala v 16. stoletju, bila pa je narejena iz zelo preprostih sestavin - samo iz testa, jajc, slanine in smetane. Sčasoma, ko se je jed pričela širiti, so jo "dodelali" z raznimi drugimi, večinoma lokalnimi in sezonskimi sestavinami. Tako je postajala čedalje bogatejša, receptura pa prefinjena. Zdaj jo ponujajo najboljše restavracije po (skoraj) celem svetu, številni pa si jo radi pripravijo doma - še posebej takrat, ko je treba malce "počistiti" ostanke iz hladilnika. S pomočjo domišljije v takih primerih pogosto nastanejo dobri domači kiši.

Poleg tega, da to jed obožujejo "navadni" ljudje, je priljubljena tudi med tistimi, ki so modre krvi. Postregli so jo tudi na kronanju kralja Karla III. Kot je poročal The Guardian, sta “Coronation Quiche” (kraljevski quiche) osebno izbrala kralj in kraljica soproga Camilla v upanju, da bo postal osrednji del mnogih velikih kronanjskih kosil (Big Lunch) na uličnih zabavah na dan kronanja, 6. maja 2023.

Razveselila se je novega kuhinjskega aparata, nato pa v škatli odkrila sporočilo

Kralj in kraljica sta jo vzela za "svojo"

Izbira kraljevega para vsebuje špinačo, bob, sir in pehtran. Čeprav recept, objavljen na družbenih omrežjih kraljeve družine, vsebuje mast, lahko vegetarijanci jed enostavno prilagodijo svojim željam in prehranskim potrebam. Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi video, kjer kuhar Buckinghamske palače pripravlja kiš.

Na uradni spletni strani kraljeve družine je jed opisana kot “kiš z rahlim, hrustljavim testom in nežnimi okusi špinače, fižola in svežega pehtrana. Uživajte ga toplega ali hladnega, postreženega z zeleno solato in kuhanim mladim krompirjem." Recept sta kralj in kraljica izbrala skupaj s kraljevim kuharjem Markom Flanaganom, ki je avtor recepta.

Če pred kuhanjem naredite samo eno stvar, bo meso mehko in sočno – ne glede na to, kako žilavega ste kupili (trik, ki si ga je vredno zapomniti)

.