Nekatere slovenske jedi navdušujejo, druge malo manj ...
Priljubljena spletna platforma TasteAtlas, ki je bila ustanovljena leta 2018, je namenjena raziskovanju in promoviranju lokalne hrane ter kulinarične dediščine po vsem svetu. Uporabnikom ponuja vodnik po tradicionalnih jedeh, pijačah in lokalnih specialitetah. Osredotoča se na jedi, ki so globoko zakoreninjene v lokalni kulturi, in ne na popularno mednarodno kuhinjo. To ustreza predvsem popotnikom in kulinaričnim navdušencem.
Na platformi lahko najdemo več kot 10.000 jedi, zraven pa so zapisane sestavine in restavracije, kjer lahko specialitete poskusimo. Na njihovi spletni strani lahko najdemo tudi ocene jedi, ki so kombinacija analiz strokovnjakov in povratnih informacij uporabnikov.
View this post on Instagram
Slovenske jedi z najboljšo in najslabšo oceno
TasteAtlas je znan po lestvicah, kot so "Najboljše jedi na svetu" in "Najboljši siri na svetu". Sestavili pa so tudi lestvico najslabše ocenjenih slovenskih jedi. Pri vsaki jedi so podrobno razložili njene sestavine, niso pa utemeljili ocen, saj se raje osredotočajo na promocijo tradicionalnih jedi.
Na osmo mesto so uvrstili matevž, ki je tradicionalna slovenska jed iz krompirja in fižola. Sedmo mesto so zasedli idrijski žlikrofi in šesto mesto kranjska klobasa. Na petem mestu je kraška jota, na četrtem pa štrudelj. In katere so tri najslabše ocenjene slovenske jedi? Strokovnjake in uporabnike so najmanj navdušile pohorska omleta (3. mesto), prežganka (2. mesto) in ajdovi žganci (1. mesto).
TasteAtlas je sestavil tudi lestvico najboljših slovenskih jedi. Zmagala je prekmurska gibanica, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Izjemno všeč jim je tudi kremna rezina, potica, sirovi štruklji, bograč in gobova juha. Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.