Uredništvo | 1. 10. 2023, 13:37

Velika prelomnica v družini Istenič: štafetno palico iz rok dedka in očeta prevzela brata dvojčka Mark in Nik Istenič

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

V Peninah Istenič so obeležili 55. let od ustanovitve družinskega podjetja in hkrati javnosti predstavili tretjo generacijo, saj v posel tudi uradno vstopata brata dvojčka Mark in Nik Istenič. Zavedata se, da stopata v velike čevlje, čudoviti svet bizeljskih penin pa želita približati svoji generaciji.

V naslednjih desetletjih bosta Mark in Nik Istenič krmarila med popolnostjo klasik dedka Janeza in vrhunskimi eksperimenti očeta Mihe ter hkrati iskala svojo, mladostno pot naprej. Gostom, ki so se v Staro vas na Bizeljskem pripeljali iz vse Slovenije in okoliških držav, so Isteničevi predstavili tudi tri nove penine, h katerim so trije mladi chefi - Tomaž Bratovž (JB), Mojmir Šiftar (PEN Klub) in Zala Pungeršič (Masterchef 2023) – pripravili vsak po eno jed, ki se je odlično spajala z izbrano penino, v izvrstnih kombinacijah pa je uživalo tudi kar nekaj znanih obrazov. 

Tomaž Bratovž, Zala Pungeršič in Mojmir Šiftar

Tomaž Bratovž, Zala Pungeršič in Mojmir Šiftar

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Penin Istenič seveda ne bi bilo brez začetnika, legendarnega Janeza Isteniča, ki je s pridelavo penin po klasični metodi pričel v časih, ko smo za novo leto nazdravljali z gaziranimi vini, sladkanimi s sirupom. Njegovo vizionarsko vinarsko delo je v eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk razvil sin Miha Istenič, ki je poudaril, da so "penine kot lakasti čevlji, nikoli ne gredo povsem iz mode, le nove generacije se jih morajo naučiti ceniti." Tudi zato, da bi lahko učinkoviteje nagovorili nove ljubitelje penin, sta štafetno palico iz rok dedka in očeta prevzela brata Mark in Nik Istenič, prvi inženir agronomije in tik pred magisterijem na hortikulturi, drugi pa tik pred magisterijem na ekonomiji.

Janez Istenič

Janez Istenič

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril tudi župan občine Brežice Ivan Molan, ki je poudaril, da "se verjetno šele zdaj zares zavedamo, kako izjemnega pomena je življenjsko delo Janeza Isteniča, ki je ves čas nesebično delil znanje in spodbujal sodelovanje, ki se ga veselim tudi v prihodnje, saj se zamisli fantov skladne tudi z načrti za razvoj turizma v občini".

Isteniče pa je prišel pozdravit tudi Luka Jezeršek, član še ene uspešne slovenske družine, kjer so prav tako orali ledino na svojem področju in kjer prav tako gradijo domačo in mednarodno zgodbo. "Ker smo tudi sami šli skozi prehod generacij, vem, da je treba postaviti trdne temelje družinskemu sodelovanju. Pri nas smo to storili z družinsko ustavo in ponosen sem, da smo jo nedavno prvič po desetih letih potegnili na plano, pa še to le zato, ker se je vmes spremenila zakonodaja," je odličen nasvet vsem, ki delujejo v družinskih podjetjih, podal Luka.

Luka Jezeršek in chefinja Zala Pungeršič

Luka Jezeršek in chefinja Zala Pungeršič

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Želijo ostati pionirji, izzive prinašajo klimatske spremembe

Glede na svoji izobrazbi si bosta mlada brata Istenič sicer razdelila delo, a pravita, da se bosta učila tudi drug od drugega. Mark Istenič, ki se bo večinoma ukvarjal s pridelavo in kletarjenjem, je dejal, da se zelo dobro zavedata, da stopata v velike čevlje. "Penine Istenič so bile v marsičem prve, to si želiva ohranjati tudi v prihodnje. Morda bo zgodba šla v smer, ki bo povsem najina, saj bomo samo tako bomo lahko nadaljevali ta trend, da smo prvi. Morda kakšen poskus ne bo uspešen, ampak če uspeta eden ali dva, smo dosegli svoje," pravi Mark Istenič, ki je zadnjih nekaj mesecev izkušnje nabiral v eni najboljših vinarn južne poloble Stefano Lubiana v Avstraliji, natančneje na Tasmaniji, kjer so ga vsako jutro v vinogradu pozdravili sladkosnedi kenguruji. 

"Ponosen sem, da lahko tudi v tretji generaciji nadaljujemo družinsko tradicijo. To, da se lahko razvijamo naprej, je velik privilegij. Zavedava se, da naju čaka soočanje z izzivi zaradi klimatskih sprememb, a želiva ne glede na okoliščine stremeti k največji kakovosti ter ohranjati vizijo Penin Istenič še naprej," pa je dejal Nik Istenič, ki se bo v večji meri posvečal marketingu in vodenju blagovne znamke, čeprav se tudi on veseli, da bosta lahko z bratom tudi sama ustvarjala v kleti, saj se že od malih nog rada igrata s fermentacijo, denimo kombučami, trenutno pa ju zanima kruh z drožmi.

Mark in Nik Istenič

Mark in Nik Istenič

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Novosti in načrti, med njimi tudi Desiree 0 %

Simpatična fanta sta polna načrtov, nekaj novosti so tako Isteničevi že predstavili, med njimi tudi oblikovanje programa penin v tri celovite skupine – nefiltrirane penine z minimalno intervencijo in brez žvepla (No. 1, Rare, Cuvée Natura), klasične penine (Barbara, Gourmet Rose, Prestige ...) in aromatizirane penine (Desiree). "Tako bomo lahko bolj osredotočeno delali na razvoju vsake posamezne linije in zagotovili, da lahko zadovoljimo vse okuse," sta se strinjala Mark in Nik Istenič.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Kot predstavnika mlade generacije se zavedata, da vedno več mladih tudi ob posebnih priložnostih išče brezalkoholno alternativo, zato imajo pri Isteničevih v načrtu razvoj brezalkoholne aromatizirane penine Desiree. Njuna velika želja za prihodnost pa je tudi več sodelovanja med različnimi ponudniki na Bizeljskem ter vpeljava novih, sodobnih turističnih pristopov, ki bi dopolnili ohranjanje dediščine.

Ne veliko in poceni, temveč malo in izbrano

Poleg tega si želita okrepiti prisotnost blagovne znamke Penine Istenič na družbenih omrežjih in pomladiti Klub ljubiteljev penin, ki ga je pred četrt stoletja ustanovil njun oče Miha in v katerega je bil v tem obdobju včlanjenih skoraj tisoč ljudi. "Želiva si oblikovati skupnost, da bi se tudi mlajše generacije začele skupaj učiti, razvijati okuse, pogovarjati, kaj nam je všeč in kaj ne ter tako odkrivati neverjetno bogati svet penin," pravi Mark, Nik pa dodaja, da se ne bosta jemala preveč resno, "saj želimo biti tudi kreativni in zabavni, da približamo naše penine najini generaciji, a da hkrati razvijamo kulturo pitja, torej ne veliko in poceni, temveč malo in izbrano."

Družina Istenič: Mark, Barbara, Miha, Svetlana, Nik, Mihaela in Janez

Družina Istenič: Mark, Barbara, Miha, Svetlana, Nik, Mihaela in Janez

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Še nekaj časa bodo "tekli skupaj"

Simpatična fanta sta se na dogodku javno zahvalila dedku Janezu, ki jima je ganjen ob zahvali položil na srce, naj imata v mislih stalno izpopolnjevanje. "Zame biti peničar ni bila služba, temveč življenje. V zadnjih letih smo samo na Bizeljskem dobili več kot deset novih peničarjev, konkurenca je precej močnejša, kot ob mojih začetkih. Zavedajta se, da penina ni samo praznovanje, ampak je treba dobro zagrabiti v vinogradu in kleti," je dejal Janez Istenič, ki je leta 1968 pridelal prvih sto steklenic penine po klasični metodi in jo v čast rojstvu hčerke, za kar je izvedel v vinogradu, poimenoval Barbara, kar je tudi najstarejša slovenska blagovna znamka penin.

Miha Istenič

Miha Istenič

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Miha Istenič, ki je penino s svojim imenom – prvo rdečo penino pri nas – dobil nekoliko kasneje, pa je ponosen na svoja fanta, sta se pogumno podala v družinski posel. "Ob družinskih pogovorih sem jima večkrat poudaril, naj brez občutka krivde rečeta ne, če imata glede tega najmanjši dvom. Način, na katerega sta rekla DA, pa je zame največja nagrada. Seveda bomo še nekaj časa tekli skupaj, čeprav sem se sam dejansko umaknil iz poslovodske vloge in uradno postal kmet," se je nasmejal Miha.

Posadili so tudi potomko najstarejše trte na svetu v Mariboru. Na fotografiji od leve proti desni: Stane Kocutar_Mark, Miha in Nik Istenič ter župan občine Brežice Ivan Molan.

Posadili so tudi potomko najstarejše trte na svetu v Mariboru. Na fotografiji od leve proti desni: Stane Kocutar_Mark, Miha in Nik Istenič ter župan občine Brežice Ivan Molan.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Mladi chefi za še več mladostne energije

Uradnemu delu, v sklopu katerega so ob stari hiši posadili tudi potomko najstarejše trte na svetu iz Maribora, je sledilo prijetno druženje ob glasbeni spremljavi enkratnega Sergeja Škofljanca in premierni pokušini treh penin – Cuvée Natura 2020 brut nature, Rare 2019 brut nature in No. 1 brut, s katerimi so nazdravili prijatelji, ljubitelji, poslovni partnerji in znani obrazi.

Za glasbeno vzdušje je poskrbel Sergej Škofljanec.

Za glasbeno vzdušje je poskrbel Sergej Škofljanec.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Isteniči so k sodelovanju za še več mladostne energije povabili tudi tri izjemne mlade chefe in vsak izmed njih je pripravil po eno jed, ki se je popolno spajala z izbrano penino. 

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Za penino Cuvée Natura 2020 brut nature je hladno predjed - marinirano tuno z oljčnim oljem in solnim cvetom ter mariniranimi kumarami – pripravil Tomaž Bratovž iz JB restavracije, sledila je glavna jed Zale Pungeršič, zmagovalke Masterchefa 2023.

Prdjed izpod roka chefa Tomaža Bratovža: marinirana tuna z oljčnim oljem in solnim cvetom ter mariniranimi kumarami.

Prdjed izpod roka chefa Tomaža Bratovža: marinirana tuna z oljčnim oljem in solnim cvetom ter mariniranimi kumarami.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Zala je za spajanje s penino No.1 brut pripravila ajdov zdrob s pečenico, kremo kislega zelja, dimljeno skuto, ocvirki, masleno bučo in ajdovimi kokicami. 

Glavna jed izpod roke chefinje Zale Pungeršič – ajdov zdrob, pečenica, krema kislega zelja, dimljena skuto, ocvirki, maslena buča in ajdove kokice.

Glavna jed izpod roke chefinje Zale Pungeršič – ajdov zdrob, pečenica, krema kislega zelja, dimljena skuto, ocvirki, maslena buča in ajdove kokice.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Za sladico iz skutnega moussa in pene suhih jabolk in hrušk s fermentiranim sokom sliv, ob kateri so gostje nazdravili s penino Rare 2019 brut nature, pa je poskrbel Mojmir Šiftar iz PEN Klub restavracije. 

Sladica izpod rok chefa Mojmirja Šiftarja: skutni mouss, pena suhih jabolk in hrušk s fermentiranim sokom sliv

Sladica izpod rok chefa Mojmirja Šiftarja: skutni mouss, pena suhih jabolk in hrušk s fermentiranim sokom sliv

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica
Tomaž in Janez Bratovž

Tomaž in Janez Bratovž

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica
Na dogodek je prišla tudi domačinka Nuša Derenda.

Na dogodek je prišla tudi domačinka Nuša Derenda.

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica
Tomaž Domicelj z ženo Ireno

Tomaž Domicelj z ženo Ireno

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica
Jerca Legan

Jerca Legan

Mediaspeed/Aleksandar Domitrica

Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi