Uredništvo | 2. 1. 2024, 07:00

Največja napaka pri peki umešanih jajc, zaradi katere okus ni tako dober kot v restavraciji

Profimedia

Nikdar niste zadovoljni z umešanimi jajci, ki si jih sami pripravite doma? Si želite, da bi bili tako dobri kot v restavraciji? Berite dalje!

Popolno kuhana umešana jajca so puhasta, mehka in kremasta. Če jajca pečete pri visoki temperaturi, jih boste verjetno prekuhali ali izsušili. Jajca so neizčrpen vir kulinaričnega navdiha in izjemno prilagodljiva sestavina, ki jo dodajamo slanim jedem in sladkim sladicam. Pripravimo jih lahko na več načinov – kuhamo jih, pečemo in poširamo.

Za dober okus ne potrebujejo dolge toplotne obdelave ali veliko dodatkov. Zato je pri njihovi pripravi pomembno upoštevati določena pravila. Največja napaka, ki jo lahko naredimo pri pripravi jajc, je, da jim ne posvetimo pozornosti, ki si jo zaslužijo. Toda kaj točno to pomeni?

Profimedia

Jajc ne vzamemo pravočasno iz hladilnika

Najboljšega okusa bodo jajca iz proste reje. Vzamemo jih iz hladilnika in pustimo, da se segrejejo na sobno temperaturo, preden jih damo v pekač. Svetovni kuharji se strinjajo, da imajo jajca sobne temperature po toplotni obdelavi boljši okus in bolj kremasto teksturo.

Ne stepemo jih dobro

Umešana jajca v najboljših hotelih imajo puhasto mehko teksturo. Če želite doseči to mehkobo, jajca pred peko dobro stepite. Jajca razbijte v večjo skledo in jih z vilicami ali metlico temeljito mešajte, dokler se beljaki in rumenjaki popolnoma ne združijo. Stepite jih vsaj 60 sekund.

Profimedia

Jajca pečemo na previsoki temperaturi

Popolno kuhana umešana jajca so puhasta, mehka in kremasta. Če jajca pečete pri visoki temperaturi, jih boste verjetno prekuhali ali izsušili. Da preprečite ta scenarij, jih segrevajte počasi in na srednji temperaturi. Nižja temperatura vam zagotavlja boljši nadzor nad končnim rezultatom.

Predolgo pečemo jajca

Jajca odstavimo z ognja, še preden so popolnoma kuhana, svetujejo kuhinjski mojstri. Toplota v ponvi jih bo še naprej termično obdelovala tudi po tem, ko boste štedilnik ugasnili in jih primerno dodelali. V trenutku, ko ocvrta jajca preložite na krožnik in postrežete, bodo popolnoma pečena.

Profimedia

Ne dodamo masla

Umešana jajca lahko spečete brez maščobe v ponvi z dnom proti prijemanju. Če pa uživate v jajčkih kot iz najboljših restavracij, jih ocvrite na olju in/ali maslu.

Novo na Metroplay: "Zgodovine se moramo zavedati, da ne ponavljamo istih napak. Moramo pa jo zagotovo preseči" | Matej Grah