Marijana Podhraški | 2. 7. 2023, 20:00
Jed revežev ob najdražjem vinu: obiskali smo špansko vasico El Palmar, ki velja za rojstni kraj paelle
Če ste mislili, da riž pridelujejo zgolj v Aziji, ste živeli v zmoti, riževa polja se razprostirajo tudi marsikje po Evropi. In zakaj govorimo o rižu?
Med osmimi državami v EU, v katerih pridelujejo riž, ga več kot polovico vse evropske pridelave proizvede naša soseda Italija (večino v deželah Piemont in Lombardija). Njihova slavna rižota oziroma risotto je stara znanka ne le italijanskih, temveč tudi slovenskih domov in jedilnih listov. V Španiji se medtem ponašajo s svojo tradicionalno riževo jedjo imenovano paella, ta ima korenine v španski regiji Valencia.
Paella valenciana
V restavracijah glavnega mesta regije z istim imenom vam bodo z žarom v očeh povedali, da so njihovi kuharji največji paella mojstri, kar jih je na planetu. A to ne drži. Slavno špansko jed so izumili v ribiških vasicah v zaledju mesta, kjer so ob sladkovodnem jezeru Albufera že v srednjem veku nastala prva riževa polja v Evropi.
Epicenter je kraj El Palmar, kamor na nedeljsko paello hodijo tudi meščani Valencie - kar bodo seveda zadržali zase, še najmanj pa delili s turisti. Kljub temu se bodo tisti bolj vztrajni obiskovalci, če se bodo le dovolj dobro pozanimali, usedli na enega od lokalnih avtobusov na obrobju mesta in se zapeljali skozi naravni park Albufera do rojstnega kraja kraljice španskih miz.
Kaj pravi Michelin?
V vasici El Palmar ne bo težko najti "arrocerie", kot tu imenujejo gostilne, kjer pripravljajo izključno paello. Teh je na eni sami ulici vzdolž kanala s pogledom na riževa polja vsaj deset, nekaj jih je raztresenih še po vasi. Zaradi globalne priljubljenosti jedi in njene dolgoletne tradicije je originalni recept skozi čas dobil veliko različic, zato bi težko izbrali najboljšo. Pa vendar, Arroceria Maribel se je med vsemi njimi znašla na zavidanja vrednem prvem mestu na Tripadvisorju, hvalnice ji je zapel tudi ugledni Michelinov vodič, in tu se ustavimo.
Kaj je sploh paella, zaradi katere smo prišli v odročno špansko vas? Nekoč je veljala za hrano tukajšnjih kmetov, ti so jo po opravljenem delu ali med njim skupaj pripravljali na odprtem ognju, v lonce pa so zmetali vse, kar so imeli pri roki. Temu so dodali riž, ko je bila jed gotova, jo je vsak s svojo žlico zajemal iz ene posode oziroma ponve, imenovane "paellar" (od tod tudi ime zanjo).
Še danes je ne moreš jesti sam
V bolj sodobnih časih so na voljo tri osnovne vrste: mesna, morska ali zelenjavna. Za mesno paello Španci ob rižu najpogosteje uporabljajo piščančje, svinjsko ali zajčje meso, za morsko školjke, škampe in gambere, pri zelenjavni pa korenje, cvetačo, fižol, grah in papriko. Ne glede na izbrano kombinacijo paella nedvomno zajame vse okuse in vonjave Iberskega polotoka.
Večina gostov restavracij ob kanalu je sedela zunaj. Med tujci je bilo še največ Nemcev, za velikim omizjem v naši bližini so se za obisk arrocerie še posebej lepo oblekli, ženske v visokih petah in moški v suknjičih, ki so si jih odpeli šele po nekaj kozarcih najboljšega "tinta", španske rdeče vinske kapljice. "Ne, krožnika ne boste potrebovali," je pri eni od miz v angleščini razložila natakarica. "Vsi lahko jeste Iz ene ponve, tako se pač to dela pri nas ..." Tradicija pred vsem, kar mi je zelo všeč. "Najmanjše naročilo na mizo je ena ponev, ki je za dve osebi," še pojasni.
Kot bi lebdele v zraku, se med smehom in trki kozarcev gromozanske črne ponve premikajo v rokah urnih natakarjev, v njih pa dišeča zlato-rumena zrnca, vzgojena v vodi in zemlji blizu nas.
Med riževimi polji ob sončnem zahodu
Riž, ki ga pridelujejo okrog jezera Albufera, je možno kupiti v lokalnih trgovinah, prav tako okusne riževe likerje, ki jih delajo žene ribičev. El Palmar je tudi drugače vreden ogleda, obiskovalec se lahko z lokalnimi vodiči po obedu (ali pred njim) poda na vožnjo po jezeru Albufera s čolnom.
Zahvaljujoč zaščitenemu območju imata rastlinstvo in živalstvo tu veliko biotsko raznovrstnost, v zimski sezoni se ob jezeru srečujejo številne vrste ptic, saj ravno na tem območju Evrope najdejo popolne pogoje za gnezditev. Prizori jate čapelj, kako letijo nad riževimi polji, so nepozabni in ne čudi me, ko izvem, da v kraj z vsega sveta prihajajo navdušeni opazovalci ptic.
Za ceno šestih evrov lahko med vožnjo s čolnom po jezeru doživimo tudi enega najlepših sončnih zahodov na tem koncu sveta.
Pod črto
Če boste obiskali Valencio, bo izlet v bližnji El Palmar potovanju dodal posebno sestavino in seveda okus. Morska paella v restavraciji Maribel — ta je kot rečeno številka ena na Tripadvisorju, priporoča pa jo tudi ugledni kuharski vodič Michelin — je za dve osebi znesla okrog 50 evrov. Skoraj cena ljubljanskega kosila za dva in sploh ne pretirano glede na to, da boste pojedli najbolj avtentično in zelo verjetno tudi najboljšo špansko paello na svetu.
Dobro je vedeti še, da so tukajšnje arrocerie odprte le do 18. ure, zato nikar ne načrtujte večerje v teh krajih. Gre za ukrep, s katerim se želijo lokalni prebivalci izogniti večernemu navalu obiskovalcev ter hrupu, ki bi lahko okrnil mir te majhne in zelo mirne ribiške skupnosti.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču